Sistemul de plata a impozitului pe profit poate fi modificat de contribuabili pana pe 2 februarie 2015

 

Contribuabilii pot opta, din 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Cei care vor sa opteze din acest an pentru plata anticipata a impozitului pe profit trebuie sa depuna pana pe 2 februarie la ANAF formularul care le permite sa aplice acest sistem.

calculator, declaratie, pixuri, ochelariContribuabilii pot sa-si exprime optiunea pentru aplicarea sistemului de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv, se arata in Codul fiscal.

In conditiile in care anul acesta data de 31 ianuarie este o zi de sambata, termenul pentru a fost prelungit pana pe 2 februarie, dupa cum se arata in calendarul fiscal publicat pe site-ul ANAF.

In acest sens, contribuabilii trebuie sa depuna pana pe 2 februarie la ANAF formularul 012 – „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit”, aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1994/2012.

Atentie! Odata ce au optat pentru acest sistem de impozitare, contribuabilii sunt obligati sa-l pastreze cel putin doi ani fiscali consecutivi, se arata in legislatia in vigoare.

Dupa ce vor comunica Fiscului optiunea referitoare la sistemul de impozitare, contribuabilii vor trebui sa plateasca impozitul pe profit trimestrial, dupa cum urmeaza:

  • trimestrul I: 25 aprilie;
  • trimestrul al II-lea: 25 iulie;
  • trimestrul al III-lea: 27 octombrie;
  • trimestrul al IV-lea: 25 ianuarie 2016.

Cei care vor sa opteze pentru sistemul de declarare si de plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, trebuie sa plateasca trimestrial o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.
In plus, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie