Cele mai importante modificari ale Codului Muncii

 

Începând de duminică, 25 ianuarie 2015, au intrat în vigoare o serie de modificări aduse de Legea nr. 12/2015 asupra Legii nr. 53/2003 (Codul codul munciiMuncii). Vă prezentăm punctual cele mai importante noutăţi introduse de recentul act normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 52/2015:

  • vechimea în muncă se reduce când salariatul înregistrează absențe nemotivate și fără plată. Concediile pentru formare profesională fără plată nu conduc la reducerea vechimii în muncă.
  • la stabilirea concediului anual de odihnă, perioada de incapacitate temporară, concediu de maternitate și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav va fi considerată perioadă de activitate prestată. Practic, nu se permite reducerea concediului de odihnă anuală pentru aceste considerente.
  • concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care, din motive justificate, salariatul nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă în anul calendaristic în curs, cu acordul persoanei în cauză, concediul se va efectua într-o perioadă de 18 luni începând de la anul următor celui în care ar fi trebuit efectuat concediul.
  • compensarea în bani a concediului de muncă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
  • dacă un angajator apelează la un salariat temporar pus la dispoziție de o societate ce are ca obiect de activitate punerea la dispoziție de personal, salariatul angajat prin contract de muncă temporară nu poate să aibă un salariu mai mic decât salariatul utilizatorului când acesta ar fi prestat o muncă similară.

Prevederile privind durata maximă de desfășurare a concediului de odihnă sunt aplicabile și persoanelor încadrate în instituțiile publice, abrogându-se atât prevederile art. 22 alin. (3) din OG nr. 6/2007, cât și ale art. 23 alin. (4) din OG nr. 10/2008. Adrian Benţa, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie