Mugur Isarescu: BNR se opune oricarei formule care propune conversia la cursul istoric. Bancile trebuie sa gaseasca solutii individuale pentru clientii cu credite in franci

 

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că BNR se opune oricărei formule care propune conversia la cursul istoric, pentru că ar genera pierderi substanţiale în rândul băncilor, deşi creditele în franci nu reprezintă risc sistemic ca pondere.

mugur isarescuIsărescu a descris propunerile care cer ca creditele în franci să fie convertite în lei la cursul istoric, ori la cursul istoric plus o marjă sunt nerealiste.

Acesta a explicat că schimbarea stocului de credite din franci în lei ar costa băncile 5,6 miliarde de lei, dacă s-ar face la cursul istoric. Conversia la cursul istoric + 20%, aşa cum cer clienţii, ar aduce pierderi băncilor de 4,5 miliarde de lei.

Guvernatorul BNR spune că dacă măsura s-ar extinde la toate creditele în valută, atunci conversia la cursul istoric ar costa 9,8 miliarde de lei.

„În funcţie de cursul la care s-ar face conversia (creditelor în franci, n.red.), două-trei bănci aveau nevoie de o infuzie de capital. Am colaborat bine cu acţionarii. Nu cred că vor mai fi dispuşi să facă infuzii de capital consistente”, a declarat Isărescu.

BNR susţine că băncile trebuie să găsească soluţii individuale pentru clienţii cu credite în franci, şi să vizeze în special grupurile vulnerabile.

Isărescu susţine că sunt 75.000 de români cu credite în franci, care reprezintă 2,1% din numărul debitorilor, iar creditele în franci au abia o pondere de 4,5% din totalul creditului în valută, cifre care indică faptul că aceste împrumuturi nu reprezintă risc sistemic.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie