Cum vede Zeno Sustac, candidat la Consiliul de Mediere, viitorul mediatorilor si al medierii. De ce vrea sa candideze

 

1. Domnule Sustac de ce doriti sa candidati pentru inca un mandat in Consiliul de Mediere?

Am decis sa-mi depun candidatura pentru un mandat in noul Consiliu de Mediere pentru a continua proiectele de promovare a medierii demarate si pentru ca in Consiliu este nevoie de persoane determinate, motivate care doresc sa puna umarul si sa depuna toate eforturile pentru bunul mers al profesiei.

Zeno Sustac, mediator

Zeno Sustac, mediator

Ultimii zece ani i-am dedicat in permanenta promovarii medierii. Acesta este un proces de durata si doresc sa continui munca pe care am depus-o pana in acest moment.

2. Ce ati facut, concret, in calitate de membru al Consiliului de Mediere, pentru mediatori?

Ca membru al Consiliului de Mediere am contribuit la recunoasterea medierii ca si profesie autonoma nejuridica. Am facut posibila inregistrarea Consiliului de Mediere in Registrul de Transparenta al Parlamentului European. Am participat in mai multe randuri la construirea unor modificari legislative in domeniu. Am preintampinat confiscarea profesiei de catre profesiile juridice. Am propus instituirea de stagii profesionale gratuite pentru mediatori. Am lansat proiectul de afisare a Tabloului Mediatorilor in format electronic in instantele din tara (proiect in curs de implementare). Am participat la mai multe stagii de pregatire profesionala a magistratilor la INM in calitate de expert. Am avut intalniri repetate cu magistratii din diverse zone ale tarii pentru a le prezenta avantajele recomandarii procedurii medierii. Am aparat in permanenta profesia de amenintarile mai mult sau mai putin vizibile pentru colegii mediatori. Am facut demersuri catre forurile europene pentru declansarea unei anchete asupra statului roman in ceea ce priveste medierea.

Am avut initiativa care a fost transpusa in practica de a interactiona pe tema medierii la Bruxelles cu comisarul european pe justitie si cu cel pe drepturile omului. In acest sens, la propunerea mea s-a infiintat Comisia de promovare a medierii si cea de relatii internationale a Consiliului. Mai mult, in permanenta am mediatizat profesia de mediator participand la peste 165 de emisiuni de promovare ceea ce este cu siguranta un record national. Am contribuit la construirea unei literaturi de specialitate avand opt lucrari publicate dedicate medierii.
La fel, in aceeasi directie, de cinci ani de zile revista Medierea apare in mod constant. Sunt cateva mii de pagini de promovare a medierii.
Am avut foarte multe intalniri la nivel de Minister al Justitiei, am avut o prezenta constanta in Parlament la comisii, la comisia juridica si in celelalte comisii, la Guvern cu consilierul premierului. Toate aceste lucruri le-am facut in scopul stabilirii unui cadru legal cat mai profitabil medierii.

3. Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul pentru inca un mandat?

Am cateva lucruri foarte importante de spus pe tema asta si nu numai de spus ci si de aplicat.

Ca si prioritati vad urmatoarele lucruri de facut:

Organizarea unei intalniri intre reprezentantii alesi ai Consiliului de mediere si noul comisar european responsabil pe domeniul justitiei pentru a ne racorda la structurile europene in domeniu.
Implicarea Consiliului de Mediere in construirea unei noi directive europene in domeniu, adaptata la nevoile concrete care exista in acest moment pentru ca trebuie sa transformam Consiliul de Mediere intr-un actor principal la nivel international, suntem un corp profesional larg, sunt foarte multi experti in Romania si este important sa facem acest lucru.
E important de asemenea sa se demareze demersuri pentru includerea in Constitutia din Romania dreptul la mediere ca si drept constitutional.
Adoptarea cu celeritate a statutului profesiei de mediator este o alta prioritate pentru profesie.
Organizarea in viitor a unui examen de admitere in profesia de mediator ( fie ca propunere legislativa fie ca decizie a Consiliului de Mediere pe reglementarile actuale, important e sa gasesc sprijin in randurile colegilor cu privire la sustinerea ideii )
Si nu in ultimul rand infiintarea unui Institut de Formare Continua a Mediatorilor in cadrul Consiliului, dupa modelul altor profesii, formare care se va face cu titlu gratuit pentru cei aflati cu taxele profesionale la zi.
Astea sunt primele lucruri pe care le voi face in calitate de membru al noului Consiliu de Mediere, respectiv: racordarea internationala, o constructie solida legislativa si aici important este de discutat cum reusim sa armonizam cadrul legislativ, cum reusim sa obtinem o sustinere pe aceasta tema ca sa schimbam in Romania mentalitati.

4. Cum va caracterizati in calitate de mediator?

Un luptator cu siguranta si o persoana care atunci cand isi pune in minte un plan il duce la indeplinire, iar planul meu este de promovare a profesiei de mediator.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie