Dorin Badulescu: „Ca mediator nu pot sa ma caracterizez decat ca un mediator simplu care prin tenacitate incerc sa fac fata unei piete in declin”
1. De ce doriti sa candidati pentru inca un mandat in Consiliul de Mediere?
Dorin Badulescu: „Sunt anumite proiecte pe care le aveam in minte si care nu au fost duse pana la final. Pe de alta parte sunt chestiuni
legislative pe care le propusesem cu ajutorul Corpului Profesional care trebuie duse la final si am experienta necesara avand in vedere Ordonanta 90/2012 la care am participat in momentul in care s-a pus problema introducerii acestor norme si cred ca pot sa ajut si la obtinerea unui cadru juridic favorabil in continuare. Pe de alta parte sunt intr-adevar anumite chestiuni pe care le-am initiat de exemplu crearea acelei retele de magistrati care sutin medierea, care a fost o idee mai veche de-a mea si care era in curs de desfasurare, realizarea unor materiale pe zona de unificare de practica in domeniul medierii, chestuni pe care le-am inceput, proiecte in cadrul Consiliului si care pana acum nu au fost finalizate. Mai sunt foarte multe lucruri de facut in domeniul medierii si am expertiza si dorinta de a le continua si a le duce pana la capat.”
2. Ce ati facut, concret, in calitate de membru al Consiliului de Mediere, pentru mediatori?
DB: „La inceput de mandat am avut doua probleme: Una in 2012, o chestiune fata de care m-am achitat de ea, si anume: In 2011 Tabloul Mediatorilor a fost injumatatit cu ocazia alegerilor si i-am reintrodus pe toti in Tablou la propunerea mea undeva in luna martie-aprilie 2012. Imediat cum am intrat in Consiliu, apreciind ca nu exista o piata foarte dezvoltata a medierii si ca taxele mediatorilor sunt mari am propus Consiliului care a si aprobat reducerea acelei taxe de 400 de lei la o taxa de 300 de lei pentru mediatori. La momentul in care am intrat in Consiliu daca e sa discutam din punct de vedere fiscal erau impuse taxe catre furnizorii de formare fara ca vreun formator sa fie platit, vreo taxa, vreun examinator s.a.m.d. Am introdus acest sistem de taxare tocmai pentru a spori veniturile Consiliului si a scadea presiunea asupra mediatorilor. Astea numai cateva masuri pe care le-am luat pe parcursul mandatului, plus alte masuri financiare. M-am implicat in mod activ in promovarea medierii, am implementat planul national de promovare a medierii. Am facut destule lucruri despre care nu am vorbit pentru ca din punctul meu de vedere am zis ca mai intai trebuie facut si apoi discutat. Sunt lucruri pe care nu le-am adus la cunostinta mediatorilor, dar care s-au putut vedea in piata, pe langa faptul ca a fost facuta acea campanie initiata de mine si scris programul de mine personal. Bineinteles ca membrii din Consiliu au fost de acord pentru ca nu era un lucru negativ si ma refer la campania ”Medierea este un drept” sau campania ”Medierea este un bun national”. Astea sunt concepte pe care le-am adus si pe care le-am propus in Consiliu. Pe de alta parte propunerea mea a fost aceea de a avea Ziua Nationala a Mediatorilor pe 4 mai. Iata ca sunt cateva, numai cateva proiecte care imi vin acum in minte pe care le-am realizat si care mi-as fi dorit sa realizez mai multe. Am ramas de exemplu restant cu Biblioteca Mediatorilor care este un proiect pe care nu am reusit sa-l duc pana la capat, lucruri pe care imi doresc sa le fac in continuare”.
3. Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul pentru inca un mandat?
DB: „Au fost facute foarte multe lucruri dar inca sunt foarte multe lucruri de facut. Eu sunt adeptul unor lucruri concrete in sensul ca mi-am asumat alaturi de echipa mea un angajameent ca in termen de doi ani de zile maximum sa ducem pana la capat un proiect pe care l-am facut public incepand de ieri. In linii mari ma intereseaza in mod deosebit cadrul legislativ, care este o prioritate de gradul zero pentru mine si anume introducerea unei zone pe obligativitate in mediere si aici ma refer la medierea in zona de familie si in zona de litigii dintre profesionisti. Am vazut ca exista mai multe propuneri cu medierea obligatorie in foarte multe domenii, dar sunt convins ca avand in vedere contextul legislativ actual si avand in vedere experientele cu legislativul din acest mandat si aceste propuneri pe care le facem noi sunt destul de greu de realizat, dar sunt cele mai justificate din punct de vedere logic. Vreau sa va spun ca in domeniul familiei este o chestiune perfect justificata prin faptul ca in toate studiile de drepturile copilului si modul in care este protejat copilul si interesul superior al minorului ne indreptateste sa afirmam cu tarie ca divortul parintilor reprezinta violenta asupra copilului. Si atunci in conditiile astea, pe o astfel de justificare bineinteles foarte bine documentata in expunerea de motive o astfel de reglementare poate fi acceptata de Parlament. In ceea ce priveste litigiile dintre profesionisti, apropos de obligativitate, vreau sa va spun ca sunt lucruri extrem de clare. Avem de a face inca cu o criza econmica si exista un avantaj major pentru societate daca s-ar da o astfel de lege. Italia are deja un precedent european un drept prin care s-au pronuntat asupra obligativitatii medierii in acest domeniu. Sunt doua chestiuni extrem de clare pe care doresc a le infaptui si de-aia le-am si propus colegilor mei in momentul in care am facut parte din Comisia de redactare a propunerilor legislative atunci cand am colaborat in vara anului trecut spre toamna cu Ministerul de Justitie si cu CSM-ul”.
4. Cum evaluati activitatea colegilor dumneavoastra din Consiliul de Mediere?
DB: „Nu sunt eu in masura sa evaluez activitatea lor. Eu am o impresie personala dar cred ca mediatorii sunt cei care ar trebui sa evalueze aceasta activitate, dar pot sa spun ca din perspectiva mea am avut momente si mai bune si mai rele in Consiliul de Mediere, apropos de modul in care s-au luat anumite decizii. Sunt anumite proiecte pe care mi-as fi dorit sa fie adoptate si care nu s-au adoptat si imi pare rau ca aceste proiecte pe care eu le credeam benefice nu au ajuns sa fie folosite in beneficiul mediatorilor”.
5. Cum va caracterizati in calitate de mediator?
DB: „Ca mediator nu pot sa ma caracterizez decat ca un mediator simplu care prin experienta si prin tenacitate incerc sa fac fata unei piete in declin in momentul actual, apropos de modul in care castiga mediatorii, dar oricum sunt convins ca in conditiile in care vom avea un cadru legislativ mai bine asezat sansele noastre de a castiga mai bine din aceasta profesie se vor inmulti. Pe de alta parte intentia mea este evidenta si am si afirmat foarte clar ca in conditiile in care avem la dispozitie o strategie adoptata, in conditiile in care s-au deschis noile acte, noi acte de finantare europeana in contextul in care Consiliul va putea accesa acte de finantare suntem pusi in situatia in care reusim sa facem anumite proiecte si atunci nu va mai trebui sa cheltuim banii proprii. In acest context mi-am propus pentru viitorul mandat, in conditiile in care mediatorii vor avea incredere si ma vor vota, sa solicit din nou Consiliului ca initiativa, reducerea taxei profesionale pentru ca traversam niste vremuri destul de grele din punct de vedere profesional si cred ca o astfel de masura ar fi binevenita in acest moment”.
Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!