De ce noul Consiliu de Mediere va avea in componenta, majoritatea membrilor din perioada 2011 – 2014?

 
Daniel Vieru, mediator

Daniel Vieru, mediator

 1. dependența de putere a celor preocupați de conservarea statusului propriu. Este suficient să privim retrospectiv asupra deciziilor importante din ultimii ani și avem o imagine mai clară asupra ambițiilor implicate:
  • alegerea conducerii Consiliului de Mediere, a indicat inițial un echilibru fragil între două grupări (patru plus unu, în jurul reprezentaților unei uniuni de asociații vs. patru membri, asociați curentului istoric din medierea românească), echiliibru care s-a alterat în timp, dovadă fiind ușurința schimbărilor ulterioare, cu privire la vicepreședinte și asaltul asupra poziției de purtător de cuvânt;
  • „amețeala sectară” a modificărilor legislative, prin care un număr restrâns de personaje poate avea un impact atât de însemnat asupra profesiei, fără să existe o dezbatere și o armonizare a punctelor de vedere contrare și, binențeles, ușurința celorlalți membri ai CdM în a accepta-o (deși, unii dintre ei au declarat public că nu sunt de acord);
  • tupeul propunerii de prelungire a mandatului și acceptarea generalizată este un semn evident al dorinței de conservare a poziției de membru al CdM.
 2. lipsa raportării financiare anuale naște suspiciunea de acoperire a unor decizii privitoare la execuția bugetului CdM. Cum altfel, ne-am putea explica lipsa rapoartelor financiare asupra activității unui organism reprezentativ dacă nu prin concluzia că „lipsa răspunsului detaliat este însuși răspunsul”.
 3. „îmbârligăturile” susținerii online. Dacă aveți impresia că grupurile dedicate pe o rețea de socializare, blog-urile și revistele online din lumea medierii sunt create, întreținute și administrate fără o dimensiune electorală, vă invit să reflectați în zilele următoare. Urmează o perioadă în care direcția editorială este activată pentru susținerea celor preferați sau care au investit în ultimii ani (sau luni), iar ultimele 7 – 9 zile preelectorale (24 februarie – 5 martie) sunt definitorii în dezvăluirea sursei ecoului („Pentru cine bat clopotele, Mitică”).
 4. „back up-ul de oportunitate” pentru participarea la alegerile din martie 2015, prin declararea unor grupe, perechi declarate sau nu. Echipele (de la 1+8, 1+4 sau mai frecvent, 1+1), au darul să ofere protecție, prin asigurarea unui aliat în viitorul CdM, sau chiar să domine interesat viitoarele decizii la nivel național.
 5. rolul asociațiilor de mediatori în a susține același reprezentant, chiar dacă indirect și individual oamenii se plâng de conflictele de interese care s-au înrădăcinat la nivelul Consiliului de Mediere. Legătura „ombilicală” formată de susținerea oferită de mediatori șefilor asociațiilor, foștii formatori din cursul inițial, există și poartă o denumire de specialitate: transfer și contratransfer. Modul în care se stinge în timp definește maturitatea relației și a celor implicați.

Ce putem învăța din această luptă a intereselor?

 • nimeni nu e de neînlocuit, iar acceptarea schimbării din poziție favorizează în timp o evoluție sănătoasă, prin implicarea mediatorilor cu experiență practică și care pot consolida ceea ce merge și ce anume trebuie protejat în mediere;
 • transparența financiară este o condiție fără de care un organism de reprezentare al profesioniștilor nu poate exista;
 • ultimele mandate ne-au arătat că înțelegerile parțiale sau totale dintre membrii Consiliului de Mediere sunt riscante, prin faptul că protejează mai mult interesele celor implicați; vă dați seama cum ar fi să acceptăm alianțele „electorale” pentru viitorul demers al consiliului?!
 • în contextul votului asistat asociativ, fiecare mediator are nevoie să voteze conștient de importanța acestui moment în evoluția medierii din România.

Mediator Daniel Vieru

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie