Bogdan Stanescu despre membrii fostului Consiliu de Mediere: „mai mult ei s-au batut sa apara la televiziune, nu stiu daca neaparat sa promoveze ideea de mediere, ci sa-si promoveze propria persoana”

 

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru inca un mandat in Consiliul de Mediere?

mediator Bogdan StanescuBogdan Stanescu: In primul mandat, cel care tocmai se incheie am fost membru supleant. Ca membru supleant a trebuit in primii doi ani din mandat sa conving membrii titulari ca si membrii supleanti pot vota atunci cand membrii titulari nu sunt la sedinte. Dupa ce am reusit sa-i conving cu adrese oficiale din partea statului roman ca rolul membrilor supleanti este sa suplineasca activitatea titularilor am reusit sa ajung in sedintele Consiliului de Mediere, ca pana atunci nici macar nu ne primeau. Si-atunci vazand in sedintele Consiliului de Mediere cum sunt grupuri, grupulete, gasti, gasculite si alte interese (ca sa le spunem in mod elegant), vazand ca am propus niste proiecte si n-au fost luate nici macar in discutie daramite in seama am zis: ok, inseamna ca nu se doreste. Iar raportul meu, care oricum consider ca era unul consistent pentru binele medierii, nu a fost luat in seama. Atunci am preferat sa nu particip la aceste sedinte. Daca voi fi ales ca membru titular in Consiliul de Mediere, slava Domnului si idei si lucruri bune. Avem ce face cu aceasta profesie, sa o punem la locul unde merita si profesionistii, respectiv mediatorii, si medierea ca procedura.

RM: Ce ati facut, concret, in calitate de membru al Consiliului de Mediere, pentru mediatori?

B.S.: Am incercat si am propus Comisiei de Promovare a Medierii modalitati de promovare a medierii prin institutiile si cu ajutorul institutiilor statului. Catre toti petentii din Romania care se adreseaza ministerelor sau institutiilor statului am propus ca din partea Consiliului de Mediere sa transmitem catre aceste ministere flyere care sa se introduca in corespondenta cu ei. Ca toti petentii care se adreseaza ministerelor parca sunt nemultumiti si doresc sa li se solutioneze un conflict, fie prin Ministerul Justitiei, fie prin Ministerul Administratiei si Internelor sau prin orice alt minister sau autoritati de stat. Si-am zis ok, puneti-le in plic, ca tot trimiteti cu plicul raspunsul ministerului, puneti in plic si aceste flyere ca exista medierea, ca se poate solutiona conflictul lor si prin mediere. Toata lumea a apreciat aceasta idee, dar nimeni nu a pus-o in aplicare.

RM: Ati propus un plan de promovare media. Cum va explicati faptul ca, pana in acest moment, mass media nu a colaborat in mod constant pentru promovarea medierii?

B.S.: Pentru ca nu a avut sustinatori care sa aiba discutii cu media, sa-i invite la un brunch, sa le explice de ce este bine si de ce este de interes public aceasta procedura de mediere. Si atunci, daca n-au avut sustinatori din partea Consiliului de Mediere e clar ca media de la sine nu face, chiar daca in mod privat am avut discutii cu ei (cu reprezentantii media) ca e bine sa promoveze medierea versus instanta de judecata si versus conflicte solutionate alternativ prin alte metode (arbitraj sau tranzactii). Nu au existat niste fapte, niste lucruri concrete: Haideti domnilor in Consiliul de Mediere sa decidem ca sa avem intalniri cu reprezentantii media, sa discutam si sa facem acest lucru. Au fost niste aparitii televizate ale membrilor Consiliului de Mediere, mai mult ei s-au batut sa apara la televiziune nu stiu daca neaparat sa promoveze ideea de mediere, ci sa-si promoveze propria persoana (dar asta e o apreciere a mea personala), de aceea am refuzat sa apar si eu la televizor, pentru ca imi place sa vorbesc despre mediere nopti si zile intregi, dar cateodata lumea, chiar si mediatorii, interpreteaza gresit.

RM: Ce considerati ca va recomanda ca membru in Consiliul de Mediere?

B.S.: Experienta in mediere, experienta de manager, dar in primul rand experienta cu oamenii. Sunt un tip caruia ii place pacea si nu conflictul si slava Domnului, in 20 de ani de munca am aplanat foarte multe conflicte, iar in calitatea mea de mediator imi ies aceste lucruri materializate prin acord de mediere.

RM: Cum evaluati activitatea colegilor dumneavoastra din Consiliul de Mediere?

B.S.: Pentru ca n-a fost o echipa, ca de aceea noi candidam intr-o echipa, pentru ca n-a fost o echipa sudata si cand am vazut in prima sedinta cum s-au asezat astrele, dupa care in a saptea sedinta de Consiliu de Mediere cum s-au rearanjat astrele si dupa doi ani iar s-au rearanjat astrele, e clar ca nu s-a dorit ceva unitar si asumat pentru mediatori. De aceea, aprecierea mea pentru anumiti membri in Consiliul de Mediere e una pozitiva, dar singuri nu pot face. Totul, ca si in mediere, ca si in Consiliul de Mediere, totul se realizeaza intr-o echipa (echipa din mediere – mediatorul cu partile, echipa din Cosiliul de Mediere – macar cinci – sase oameni daca nu toti. Eu mi-as dori perfectiunea adica toti). De aceea per total, activitatea Consiliului de Mediere nu este una de trecere ca nota. Pacat ca eforturile catorva colegi sunt umbrite de activitatea celorlalti.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul pentru inca un mandat?

B.S.: Asa cum am spus si in programul nostru: sa modificam legea, sa promovam medierea la adevarata valoare si la adevarata pozitie si sa facilitam pentru mediatori sa aiba foarte multe medieri.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?

B.S.: Intelept si serios.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. eugenia sortan spune:

    Am observat până în prezent că aproape toţi candidaţii şi mai ales mediatorii doresc modificarea legii medierii. Este o soluţie, dar până la modificare şi până la redactarea unui proiect legal şi constituţional nu credeţi că trebuie să se ia nişte măsuri ferme pentru aplicarea prezentei legi? Care consideraţi că sunt cele mai urgente măsuri? Cum trebuie să fie preluată activitatea celuilalt Consiliu de Mediere? Cine va trebui să prezinte bilanţul pentru activitatea Consiliului de Mediere pe anul 2014?
    Credeţi că e suficient să vorbiţi despre promovarea medierii doar declarativ? Eu chiar aştept mai multe informaţii şi detaliate.
    Ce veţi face dacă veţi nimerii într-o echipă cu membrii care vor avea interese proprii ori interese de grup ? Cum îi veţi descoperi?

Adaugă părerea ta


 

Distribuie