Regulamentul ASF privind activitatea de control periodic si inopinat a fost aprobat

 

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, în şedinţa din data de 18 februarie, “Regulamentul privind activitatea de control periodic şi inopinat desfăşurată de către ASF”, cu includerea unor comentarii şi propuneri rezultate din procesul de consultare publică încheiat în 6 februarie. Regulamentul propune o nouă abordare a activităţii de control, prin care se urmăreşte creşterea eficienţei şi coerenţei actului de control, concomitent cu trecerea la un sistem de supraveghere bazat pe riscuri.

asf1De asemenea, Consiliul a luat în discuţie un proiect de reorganizare a Institutului de Management în Asigurări, menit să asigure acestei instituţii capacitatea de a deveni un furnizor competitiv de formare profesională atât pentru cele trei sectoare reglementate, cât şi pentru ASF. În cadrul acestei şedinţe, au mai fost discutate şi aprobate modificările aduse unor articole din Actul Constitutiv al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, precum şi modificările rezultate din majorarea capitalului social cu suma de 65.084.659,22 lei, prin emisiunea de noi acţiuni în schimbul unor aporturi în numerar.

În ceea ce priveşte autorizarea şi avizarea activităţii din cadrul Sectorului de Instrumente şi Investiţii Financiare, au mai fost luate decizii privind: eliberarea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru produsele structurate ale ERSTE GROUP BANK AG în vederea admiterii acestora la tranzacţionarea pe BVB; eliberarea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru DELIVERY SOLUTIONS SA în vederea admiterii la tranzacţionare pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare administrat de BVB; înregistrarea majorării capitalului societăţii CARBOCHIM SA; aprobarea unui document de ofertă publică de cumpărare de acţiuni, aprobarea unui anunţ cu privire la retragerea unor acţionari din societate (conform art.206 din Legea 297/2004), sancţionarea unor acţionari care nu au derulat ofertă publică de preluare obligatorie.

În cursul întâlnirii au mai fost aprobate avizarea sau retragerea avizelor unui număr de agenţi de marketing pentru desfăşurarea activităţilor în cadrul fondurilor de pensii private. De asemenea, a fost aprobat şi raportul de control inopinat pentru SSIF BT SECURITIES SA.

Consiliul a mai luat notă de informarea privind oportunitatea de listare pe piaţa reglementată a unor societăţi din portofoliul statului român, precum şi de încheierea primei etape a procesului de restructurare şi eficientizare organizaţională a ASF.

Consiliul ASF se întruneşte în fiecare zi de miercuri pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. Costin Niţu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie