Ce se va intampla cu banii din conturile fondurilor private de pensii in cazul in care persoanele care au contribuit sunt declarate invalide sau decedeaza?

 

Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­c­iară (ASF) a emis un proiect de normă care reglementează ce se va întâm­pla cu banii strânşi în conturile fon­durilor private de pensii în cazul în care persoanele care au contribuit sunt de­clarate invalide sau de­cedează.

asf1Deşi funcţionează de aproape opt ani, sis­te­mul de pensii private nu are încă o lege care să stabilească plata pen­siilor. Pentru cazurile în care persoana care a contribuit la un fond de pensii private obligatorii şi/sau facultative devine invalidă înainte de atingerea vârstei de pensionare, atunci activul net strâns în fondul de pensii îi este atribuit, potrivit proiectului ASF. În caz de deces, suma din cont este virată unei persoane-beneficiar. Proiectul este supus dezbaterii publice până pe 19 martie.

Un număr de 346.000 de români au economisit pe cont propriu peste un miliard de lei în unul din cele zece fon­duri de pensii facultative. Suma strânsă şi numărul par­ti­ci­pan­ţilor sunt re­duse luând în calcul faptul că fon­durile de pensii pri­vate obligatorii au 3,7 mi­lioane de participanţi care virează lună de lună con­tribuţii, iar valoarea acti­ve­lor strânse după şapte ani a depăşit 19,7 mld. lei. În acest an, con­tribuţia la fondurile de pensii obligatorii a crescut la 5% din venitul salariaţilor. Roxana Pricop, zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie