Popa Constantin: „Incalcarea legii face rau tuturor si distrugem o institutie asa cum este ea, subreda. O distrugem pentru ce?”

 

Redactor MediereNet.ro: Ce credeti ca se va intampla cu medierea dupa alegerea unui nou Consiliu de Mediere?

constantin popaPopa Constantin: „Este foarte simplu. Se vor intampla niste schimbari majore, pozitive, in situatia in care colegii mediatori vor alege profesionisti, vor alege nu biologi, nu astrologi, vor alege juristi. Avem nevoie de juristi, neaparat de juristi, dar nu juristi care sa scrie doar jurist pe el, jurist profesionist, jurist cu experienta, cu expertiza. Vin foarte multi, am vazut multe postari, am vazut persoane care sunt straine de tot, dar scriu si ei. E dreptul lor. Numai asa va fi bine, daca vor fi votate persoane profesioniste, persoane obiective, persoane care vor sa faca si nu persoane care vin pentru un interes.”

Redactor MediereNet.ro: Care credeti ca sunt cele mai mari pericole in ce priveste profesia de mediator in Romania?

Popa Constantin: „Sa ne trezim intr-un faliment si cu asta am rezolvat totul. Daca nu vor veni adevarati profesionisti, persoane obiective, persoane perseverente, persoane care nu se uita la ceas, persoane care vin si muncesc fara ceas pentru a pune lucrurile la punct. Nu este simplu. Remarc, toti sunt mentori, formatori, lectori, e dezastru. Formarea continua trebuie sa fie desfasurata de catre persoane cu pregatire de specialitate. Nu predau eu inginer, tehnici de negociere. In toata tara la nivel national, toti s-au nascut lectori. Eu sunt o persoana care nu traiesc din mediere. Am alte surse de venit. Medierea a fost o pasiune. Consider in continuare ca este o profesie nobila, dar trebuie sa ne inspiram putin si din legislatia din alte tari care au ceva experienta, expertiza in acest domeniu. Nu exista un statut, nu exista un Cod deontologic, vine cine vrea, face ce vrea, incopatibilitatile nu mai spun, sunt la ele acasa. Categoria colegilor avocati, ce caut eu avocat cand nu am voie. Statutul nu-mi permite sa desfasor alte activitati decat sportive si didactice. Ce caut eu in Consiliul de Mediere? Isi permit prea multe persoane care nu au ce cauta. O persoana care stie ca este incompatibila si indrazneste sa candideze este deja de rea credinta de la inceput.”

Redactor MediereNet.ro: Veti contesta alegerile in cazul unui rezultat nefavorabil dumneavoastra?

Popa Constantin: „Eu nu pot sa contest decat daca constat ca exista o ilegalitate si bineinteles daca ma conving, nu doar asa ca mi se pare mie. Asa am votat asa ne meritam soarta. Eu atunci voi avea o alta atitudine, ma voi gandila persoana rea si in rest la nimic. Ca nu merita sa te lupti pentru niste persoane care nu au maturitatea de a alege. Nu se informeaza sa voteze in cunostinta de cauza. Formarea continua lasa de dorit. Aia nu e formare continua. Face cineva ceva, ca sa dea bine in poze acolo cand candideaza. Membri cotizanti, formati numai ca sa fie la numar, calitate zero cu exceptia celor care au experienta si-n rest nu va fi nimic, un MLM care se va prabusi intr-o zi. Orice lucru piramidal nu merge pana la infinit, pica, se intampla ceva intr-o zi.”

Redactor MediereNet.ro: Ce veti face in situatia in care nu veti fi ales in Consiliul de Mediere?

Popa Constantin: „Ma resemnez, continui sa-mi rezolv problemele mele, repet, sunt administratorul unei societati comerciale, am un venit de peste 2000 lei lunar toata viata, nu sunt disperat. Pentru mine ar fi neplacut pentru ca am visat prea frumos vizavi de aceasta profesie si sa ma trezesc astazi ca colegii cu drept de vot sa nu stie sa faca o departajare intre candidati, sa aiba in fruntea lor persoane care nu distrug ci construiesc, persoane care nu cauta probleme, persoane care cauta solutii, nu demagogi. Ma resemnez, cu exceptia in care constat ceva ilegal. In acel moment sesizez autoritatile. La mine nu exista toleranta vis-a-vis de blocarea legii. Incalcarea legii face rau tuturor si distrugem o institutie asa cum este ea, subreda. O distrugem pentru ce? Asa ceva nu as accepta.”

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie