Şuştac Zeno Daniel: „consider ca in mica masura, alegerea unor membri sau a altor membri va avea un impact major asupra profesiei de mediator”

 

Redactor MediereNet.ro: Ce credeti ca se va intampla cu medierea dupa alegerea unui nou Consiliu de Mediere?

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere

Şuştac Zeno Daniel: „Consider ca in mica masura, alegerea unor membri, sau a altor membri va avea un impact major asupra profesiei de mediator. Sigur, avem nevoie de determinare si de implicare, asta este clar, fara determinare si implicare nu vom reusi sa imbunatatim cadrul legal si statutul profesiei de mediator, dar din nefericire depindem de alti factori printre care as putea identifica contextul politic si contextul european.”

Redactor MediereNet.ro: Care credeti ca sunt cele mai mari pericole in ce priveste profesia de mediator in Romania?

Şuştac Zeno Daniel: „Aici e mult de detaliat. Cel mai mare pericol: modificari legislative fara consultarea mediatorilor, fara sincronizarea cu directivele europene in domeniu, facute in urma unor impulsuri de moment sau a unor interese nu neaparat favorabile medierii.”

Redactor MediereNet.ro: Veti contesta alegerile in cazul unui rezultat nefavorabil dumneavoastra?

Şuştac Zeno Daniel: „Cu siguranta nu in cazul unui rezultat nefavorabil mie. N-am nici un fel de problema in cazul in care colegii mediatori vor decide ca nu sunt demn sa le reprezint interesele in urmatorii ani, insa, daca vor exista probleme cu privire la exercitarea dreptului de vot, la ingradirea exercitarii dreptului de vot, atunci este cu totul si cu totul alta discutie, voi cantari argumentele pro si contra. Va spun aceste lucruri avand in vedere ca procesul de votare nu a decurs in anumite zone ale tarii conform planificarii, si problemele identificate aici au fost multiple. Pe de-o parte au fost furnizate adrese si numere de telefon gresite ale mediatorilor, de la Consiliul de Mediere, ulterior s-au transmis date corecte, insa, din cate inteleg, firma de curierat are inregistrate in momentul asta in anumite zone, tot date incorecte. Din discutiile cu colegii mei din mai multe zone, stiu ca in judetul Timis au votat aproximativ 50% dintre colegi. Unii dintre ei asteapta de 3-4-5 zile curierul, si curierul nu mai vine, altii nu au fost contactati. Sunt probleme complexe si in alte judete: in judetul Arges, in Arad au fost ceva probleme, la nivel de Bucuresti o situatie total inexplicabila din punctul meu de vedere: mediator care are sediul profesional la trei minute de mers pe jos de la Consiliu nu a fost contactat de firma de curierat si nu poate sa-si exercite dreptul de vot, chiar daca am sesizat lucrul asta acum vreo cinci zile, si sunt multe astfel de probleme la nivel de tara. Important este ca acestea sa fie remediate, inca mai este timp pentru asta. Mai mult decat atat, consider ca a contesta alegerile nu este benefic pentru profesie, dar in niciun caz nu este benefic pentru profesie sa se ingradeasca dreptul la vot al unor colegi mediatori.”

Redactor MediereNet.ro: Ce veti face in situatia in care nu veti fi ales in Consiliul de Mediere?

Şuştac Zeno Daniel: „Voi ura mult succes noilor membri ai Consiliului de Mediere, urmeaza o munca de patru ani de zile, complicata, cu foarte multe obstacole dar prin determinare pot fi depasite. Mai mult decat atat, voi sta la dispozitia lor in a-i ajuta cu diverse chestiuni pe care le stapanesc cu privire la activitatea Consiliului de Mediere si-mi voi pune la dispozitia Consiliului capacitatea de expertiza, adica sub nici o forma un fost candidat, un candidat care nu reuseste sa intruneasca numarul de voturi pentru a deveni membru nu trebuie sa se rupa de Consiliul de Mediere, pentru ca la urma urmei, eforturile lui sunt in slujba mediatorilor.”

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie