Nu toti romanii muncesc de la 9:00 la 17:00

 

Între 1,5 şi două milioane de compatrioţi sunt la serviciu la ore pe care mulţi le consideră inacceptabile. Cei care muncesc seara, noaptea sau în weekend ţin România în mişcare.

industrieMulţi români au un şoc când dau de liniştea care se lasă, începând de pe la şapte-opt seara sau de sâmbătă de la prânz, peste cele mai multe oraşe europene. Mai ales în locurile unde numărul turiştilor nu e prea mare, poţi găsi cu greu un magazin deschis.

Chiar şi barurile, cafenelele sau restaurantele nu funcţionează toate seara sau în weekend, iar dintre staţiile de carburanţi rămân la datorie doar cele dotate cu pompe automate. Pentru cei obişnuiţi să meargă pe 1 ianuarie la mall, la miezul nopţii la hipermarket sau la trei dimineaţa la magazinul de la colţul blocului, un astfel de program este destul de greu de înţeles.

Trebuie spus că în destule state din Uniunea Europeană există reguli stricte privind activităţile comerciale duminica. În Belgia, de pildă, magazinele nu pot fi deschise duminică după-amiaza decât de nouă ori pe an, iar o regulă similară este aplicată în Germania pentru toată ziua de duminică (cu excepţia unităţilor situate în gările mari). În Franţa, regulile variază, fiind mai laxe în oraşele turistice, în timp ce în Ungaria a fost amânată, de curând, o modificare legislativă care ar fi interzis marilor magazine să funcţioneze în ultima zi a săptămânii (regula s-ar fi aplicat, în mod curios, şi comerţului online).

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie