Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca BNR a pregatit terenul pentru conversia in lei a creditelor

 

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a transmis un articol pe care îl redăm mai jos, integral, şi în care analizează câteva modificări recente aplicate unor regulamente ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Printre deducţiile domniei sale se numără cea potrivit căreia BNR ar fi pregătit terenul pentru conversia în lei a creditelor contractate în valută şi pentru restructurarea creditelor cu aplicarea de facilităţi fiscale.

Întrucât m-a întrebat, pe un site de socializare, unul dintre debitorii în contractele de credit în CHF, am analizat înţelesul şi „bătaia” unui regulament al BNR (nr. 2/2015, intrat în vigoare în 9 martie) care are un singur articol.

La prima vedere nu e nimic spectaculos. Dar la o analiză atentă, vedem că:

(i) acest regulament modifică un altul un pic mai vechi, mai precis Regulamentul BNR nr.17/2012, în vigoare din decembrie 2012;

(ii) acest regulament exceptează de la aplicabilitatea cap. III din Regulamentul nr.17/2012 două categorii de operaţiuni bancare cu persoanele fizice, mai precis restructurarea creditelor acordate persoanelor fizice cu aplicarea unor facilităţi fiscale (e ţintită, evident, aşa-numita „electorată”) şi conversia în lei a creditelor în valută (sunt ţintite, evident, creditele în CHF şi, mai nou, creditele în USD, această monedă având propria „explozie”, consecutive unei alte măsuri administrative, de data aceasta de la BCE – mă refer la programul de printare de euro pentru cumpărarea de obligaţiuni bancare şi obligaţiuni de stat, denumită quantitative easing).

Ce înseamnă această exceptare?

În principiu, faptul că băncile, pentru a opera aceste restructurări şi conversii în lei, nu mai trebuie să parcurgă procedura aprobării prealabile a unor norme interne şi nici nu mai trebuie să ţină cont de restricţiile relative la garanţii şi, respectiv, la gradul de îndatorare maxim a consumatorului.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie