Situatia voturilor mediatorilor – de ce s-a intarziat publicarea informatiilor?

 

…A mai trecut o zi de la anuntul comisiei de validare a voturilor pentru alegerile la Consiliul de Mediere din 2015, anunt care informa despre clasamentul candidatilor si voturile obtinute de voturi numarateacestia. Tot o zi a trecut si intre publicarea pe Facebook a informatiei ca au votat peste 4.200 de mediatori si pana la afisarea rezultatelor care ne-a aratat ca numarul voturilor valide a fost de 2.984. Din acel moment nu s-a mai afisat nimic privind o situatie a voturilor. Nici un raspuns la intrebarile care vuiesc pe Facebook si pe buzele tuturor mediatorilor: Unde sunt cele peste 1.200 de voturi? De ce nu se publica nicio situatie oficiala, in conditiile in care in programul de astazi este deja programata ceremonia de investire a membrilor alesi ai noului Consiliu de Mediere?De ce dureaza din nou atat de mult? Care este situatia contestatiilor si in baza caror informatii s-au putut depune contestatiile?

Redactorul Medierenet a incercat sa afle aceste raspunsuri, dar a fost trimis din nou de la Ana la Caiafa, intre membri si presedinti de Comisii, intre Regulamente si articole de anexe privind competentele comisiilor si ale membrilor lor.

Membru in Comisia de Validare, Darius Olei a publicat, joi, 19 martie, la ora 19:57, urmatoriul comentariu pe Facebook: „In ceea ce priveste buletinele de vot, au fost luate in considerare prevederile aceleiasi Anexe 11 astfel: anulate = conf. art. 19 alin. (10); invalidate = conf. art. 19 alin. (6), (8) si (9).
Comisia a analizat foarte atent toate situatiile, in conformitate cu prevederile mentionate si a luat hotarari prin supunerea la vot de catre membri comisiei, acestea fiind permanent aduse la cunostinta colegilor Comisiei de monitorizare a alegerilor, cat si colegilor observatori”.

Intrebat la care hotarari a facut referire, acesta a precizat ca e vorba de hotararile privind voturile anulate, invalidate.

”Am fost doar membru din partea acestei comisii, deciziile au fost luate mai departe la nivel de conducerea Comisiilor. Procesul verbal semnat s-a predat Comisiei Electorale si Secretariatului Tehnic.” a declarat Darius Olei pentru MediereNet.

Presedintele Comisiei Electorale, Pintican Horea Florin a afirmat ”Procesul Verbal se va afisa conform calendarului astazi (vineri, 20.02.2015), dupa ora la care vom termina”.

Motivele anularii sau invalidarii voturilor au fost multiple, dupa cum ne-a explicat presedintele Comisiei de Validare, Marta Seicaru Jenica: au fost mai multe inscrisuri pe buletinul de vot, au stampilat cu alte stampile decat de mediator(avocat, medic…), nu au stampilat deloc, nu au trimis taloanele sau nu au trimis buletinul de vot si au trimis doar talonul.

Deci din nou, nimic concret. Lucrurile cerute sunt atat de simple (raspunsuri la intrebari ”cate?” si ”de ce?”), dar toate raspunsurile se complica de parca ar dfi vorba despre informatii secrete si nu despre informatii publice, de interes pentru oricare dintre mediatorii din Romania. Ne invartim in jurul cozii, de parca am face un puzzle fara toate piesele si fara imaginea de ansamblu.

Potrivit unui anunt publicat ieri pe pagina oficiala a Consiliului de Mediere, astazi, 20 martie, pana la ora 13:00 ar fi trebuit sa fi fost finalizata intocmirea procesului verbal de sedinta, pentru ca, incepand cu ora 14:00 sa se dea „citire procesului verbal privind validarea alegerilor” si sa se inmaneze deciziile individuale de validare.

Dupa aflarea rezultatului mediatorii care sunt activi online si-au exprimat, in majoritatea lor, dezamagirea. Altii au felicitat sau au fost felicitati.

Schimbarea a venit, desi imi aminteste de o fraza celebra: „Sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica…”

Felicia Iliescu Taunean, Redactor sef MediereNet

Cuvinte cheie: , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie