Liderii statelor europene vor accelerarea crearii Uniunii Energetice

 

Liderii statelor europene au convenit, la summitul de la Bruxelles de săptămâna trecută, să creeze Uniunea Energetică, UE urmând să accelereze conectarea conductelor naţionale şi a reţelelor electrice, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

companii producatoare gaze si energie electrica„Uniunea Europeană depinde tot mai mult de gazul de la furnizori externi”, a spus Tusk, adăugând: „În cazul în care gazul este importat din surse diferite şi contractele sunt flexibile, lucrurile sunt în regulă. Dar cele mai multe contracte bilaterale cu furnizorul nostru dominant, Rusia, se încheie pe termen lung, uneori mai mult de 20 de ani. Acest lucru poate fi nesănătos, atât pentru securitatea noastră, cât şi pentru piaţa noastră. Contractele de gaze ar trebui să fie despre economie, despre afaceri. Acestea nu ar trebui să fie folosite ca arme politice”.

Potrivit lui Donald Tusk, liderii statelor membre UE au decis ca toate contractele de gaze, fie că sunt între guverne sau întreprinderi, să fie în conformitate cu legislaţia UE, mai transparente şi să nu influenţeze negativ securitatea energetică a Europei.

Subiectul transparenţei contractelor a creat tensiuni în cadrul discuţiilor.

Obiectivul este ca statele UE să nu poată semna înţelegeri care să fie împotriva regulilor europene, şi vizează în special gigantul rus Gazprom, care a semnat câteva acorduri anti-UE cu state membre ale Uniunii, în ultimii ani, potrivit presei străine.

Conform unui diplomat european, unele state membre refuză „să pună totul pe masă” şi să lase Comisia Europeană să decidă ce este bine şi ce este rău.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie