Medierea unui conflict. Care este rolul mediatorului?
În ultima vreme am avut certitudinea că persoanele care solicită serviciile de mediere sunt cele care au un dram de speranţă că situaţia lor poate avea o rezolvare, cu toate ca oamenii sunt fie furioşi, revoltaţi, fie dezamăgiţi, descurajaţi, se simt trădaţi sau nedreptăţiţi.
Cel mai important Nu este ceea ce oferim oamenilor, ci ceea ce TREZIM în ei,este de părere scriitorul Jacques Salome.
În ce mă priveşte, pornesc de la acest principiu şi am toată disponibilitatea pentru a-i asculta şi a facilita dialogul dintre cei care chiar nu se mai înţeleg cu una sau mai multe dintre rudele lor, cu familia, cu colegii de serviciu, cu şeful, cu partenerii de afaceri etc.
Responsabilitatea mea, ca mediator, este aceea de a-i ajuta pe fiecare dintre ei să înţeleagă cum se poziţionează în conflictul pe care-l reclamă şi modul în care s-a produs ruptura în relaţia lor, în urma deciziilor luate de-a lungul timpului.
Când omul îşi poate reprezenta situaţia conflictuală ca fiind un cumul de factori care au avut ca efect în timp deteriorarea relaţiei, atunci este mai uşor să îşi formuleze obiectivele şi modalităţile prin care poate să şi le îndeplinească. Da, însă raţionamentul acesta nu poate să funcţioneze imediat.
Mediator Roxana Cozma
Citeste mai departe pe ziaruldeiasi.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.