La inceput de mandat presedintele CdM, Mugur Mitroi, a acordat ”ultimul” interviu publicatiei MediereNet pe tema reorganizarii corpului profesional

 

Pe 25.03.2015 la Consiliul de Mediere a avut loc prima sedinta a noului Consiliu ales. S-a anuntat ca sedinta va fi transmisa in direct. Asa a si fost, dar conditiile tehnice au lasat de dorit. Sunetul a fost cea mai mare problema a sedintei si mediatorii au avut noroc cu Procesul Verbal pentru a afla integral ce s-a discutat. Transparenta s-a cam terminat in momentul in care alesii au luat o pauza, iar partea a doua a sedintei nu a mai fost transmisa in direct.

Mugur Mitroi, mediator

Mugur Mitroi, mediator

La doua zile dupa sedinta a aparut Hotararea O/4/25.03.2015  in care eram informati despre noua organizare a corpului profesional al mediatorilor in teritoriu. Am aflat despre noile structuri (Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizati din Judet (CPMJ) si Comisia Corpului Profesional al Mediatorilor de pe langa Curtea de Apel (CCPMCA)). Am aflat ce va face presedintele CPMJ, nu am aflat insa fisa postului pentru reprezentantul de pe langa Curtea de Apel pe raza de competenta a judetului.

La o zi dupa Hotararea O/4/25.03.2015, ne trezim cu o alta hotarare: Hotararea O/5/25.03.2015 prin care suntem informati ca mediatorii vor fi consultati cu privire la Hotararea O/4/25.03.2015, iar propunerile acestora pot fi trimise la o adresa de mail.

A urmat motivarea Consiliul de Mediere privind organizarea teritoriala a corpului profesional al mediatorilor in care aflam ca ”nici o persoana nu va face parte contrar vointei sale dintr-o asociatie profesionala, dar mediatorii nu-si vor putea exercita profesia daca nu vor fi inscrisi intr-un C.P.M.J., intrucat ”nu mediatorul este obligat sa adere la asociatia profesionala (C.P.M.J.), ci calitatea de membru al asociatiei profesionale (C.P.M.J.) conditioneaza practicarea profesiei”.

Ni s-a adus la cunostinta faptul ca vom avea alegeri ”locale” in luna mai si ni s-a prezentat propunerea de calendar pentru desfasurarea alegerilor Corpului Profesional Judetean si de pe langa Curtile de Apel.

Urmatoarea noutate a fost proiectul de regulament pentru alegerile organelor de conducere ale Corpului Profesional al Mediatorilor din Judet și pentru Reprezentantii Corpului Profesional al Mediatorilor de pe langa Curtile de Apel.

Ultimul punct de vedere a fost cel in care Consiliul de Mediere se declara sustinator al unui singur proiect de organizare a profesiei de mediator la nivel national si anume proiectul in baza Hotararii O/4/25.03.2015.

S-au nascut astfel niste intrebari la care mediatorii asteptau raspunsuri si care intarziau sa apara. Cine ar fi putut fi cel mai indreptatit sa raspunda, decat presedintele Consiliului de Mediere?

Zis si facut, telefonul pregatit reportofonul pregatit si la treaba:

Redactor MediereNet: Singurul proiect de organizare a profesiei de mediator la nivel national sustinut de Consiliul de Mediere este proiectul care presupune organizarea teritoriala asa cum a fost definita prin Hotararea O/4/25.03.2015. Ce considerati ca se va intampla cu celelalte proiecte de modificare a legii, avand acelasi obiect si aflate acum in stadii diferite ale procesului legislativ?

Mugur Mitroi: Vorbim de doua lucruri total diferite. Proiect de modificare a legii inseamna proiect de modificare a legii, iar proiectul nostru de organizare a profesiei inseamna proiect de organizare a profesiei. Nu vad care e intentia d-voastra de a confunda cele doua proiecte.

Redactor MediereNet: In celelalte proiecte aflate in stadii diferite ale procesului legislativ este amintita o reorganizare a profesiei, ce considerati ca se va intampla cu celelalte proiecte?

Mugur Mitroi: Nu exista niciun fel de compatibilitate sau nici macar puncte comune in organizarea profesiei si proiectele de modificare legislativa.

Redactor MediereNet: Data limita pana la care mediatorii pot trimite propuneri pentru completarea Hotararii O/4/25.03.2015 privind organizarea teritoriala a corpului profesional al mediatorilor este 24.04.2015. Se vor face publice aceste propuneri si in ce masura se va tine cont de ele?

Mugur Mitroi: Imi cereti sa va raspund la niste intrebari la care ar trebui sa raspunda un organ colectiv care este Consiliul de Mediere. Va decide Consiliul de Mediere ce se va intampla acolo, adica cei noua membri ai Consiliului de Mediere. Eu ma supun hotararii Consiliului de Mediere.

Redactor MediereNet: Privind organizarea teritoriala a corpului profesional de ce se merge pe modelul barourilor? Nu credeti ca birocratia va creste in acest fel? Nu credeti ca in acest fel distanta dintre mediator si Consiliul de Mediere va creste?

Mugur Mitroi: Intrebarile d-voastra din punctul meu de vedere sunt tendentioase. N-a spus nimeni ca se merge pe organizarea asimilara cu a barourilor.
V-as ruga sa va informati inainte de a pune aceste intrebari si sa vedeti exact care este organizarea barourilor si care este organizarea corpului profesional al mediatorilor.

Redactor MediereNet: In propunerea privind organizarea teritoriala a corpului profesional se arata ca CPMJ-urile vor fi finantate de Consiliul de Mediere. Pentru cat timp vor fi finantate structurile din judet si ce buget va fi alocat unui judet? Pe ce criterii va fi stabilit bugetul per judet?

Mugur Mitroi: Eu inteleg ca aveti intrebari la care trebuie sa aflati un raspuns, dar la momentul de fata aveti Hotararea si Regulamentul de alegeri pe site-ul Consiliului de Mediere. Toate celelalte hotarari cu privire la buget si la timp si perioada cred ca dintr-o analiza nu profunda ci succinta a textului va puteti da seama in cat timp se va realiza.

Redactor MediereNet: Presedintii si vicepresedintii CPMJ vor avea statut de salariati ai Consiliului de Mediere?

Mugur Mitroi: Vor avea statutul pe care mediatorii care formeaza corpul profesional al mediatorilor il vor oferi.

Redactor MediereNet: Ce fisa a postului vor avea reprezentantii corpului profesional al mediatorilor autorizati din judet de pe langa Curtea de Apel? Vor fi si ei salariati ai CdM?

Mugur Mitroi: Atata timp cat statutul respectiv il va oferi corpul profesional, corpul profesional va construi si o fisa a postului acestor persoane care vor conduce medierea in judet.

Redactor MediereNet: Ce atributii va mai avea Consiliul de Mediere dupa ce vor fi infiintate CPMJ-uile (Corpurile Profesionale ale Mediatorilor din Judete)?

Mugur Mitroi: Aceleasi atributii ale Consiliului de Mediere care le avem si la momentul de fata prin Legea nr. 192/2006.
La final, domnul Mugur Mitroi ne-a anuntat ca acesta este ”ultimul interviu la care a raspuns si de acum toate informatiile sa le luam institutional prin tot ce inseamna organisme ale Consiliului de Mediere”.

Intrebarile incomode au fost calificate drept ”tendentioase”, desi se aflau pe buzele multor mediatori.

Si noi care speram intr-o colaborare mult mai buna decat cu vechiul Consiliu…
Felicia Iliescu Taunean, Redactor sef MediereNet

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie