Presedintele Consiliului Concurentei despre cazul Micula

 

România este prinsă la mijloc între decizia Curții de Arbitraj de la Washington și aceasta a Comisiei Europene, cea din urmă solicitând recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri „suedezi“: Ioan şi Viorel Micula(not.red. – frații Micula au beneficiat de o serie de facilități fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-suedez, încheiat cu mulți ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceștia venind în țara noastră ca investitori străini, din Suedia).

Bogdan ChiritoiuCazul, ce pare să fie primul de până acum, arată cum dezacordul dintre marile puteri este resimțit de România. Miza: acordul de liber schimb între SUA și UE. În ceea ce privește amenzile-record cu care au fost sancționate Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora, par să marcheze începutul investigațiilor pe retail, Consiliul Concurenței având în derulare o nouă anchetă ce implică alte patru mari magazine și furnizorii lor. Este vorba despre Auchan România SA, Carrefour România SA, România Hypermarche SA – Cora și Kaufland România SCS, inspectorii verificând o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare. Însă nu doar retailul se află sub lupa Autorității de Concurență. Patru investigații au fost deschise pentru a se verifica modul în care au fost atribuite contractele cu bani publici: Programul „Laptele și cornul“ la Giurgiu, o posibilă înțelegere între participanții la licitațiile organizate de Transgaz SA, felul în care au participat companiile la licitația organizată de APIA și o posibilă fixare a preţurilor la achiziţia cerealelor. Există însă și vești bune pentru companiile ce doresc să apeleze la politica de clemență. Cele care sunt dispuse să furnizeze probe ce dovedesc încălcarea prevederilor Legii concurenței scapă de amenzi usturătoare.

Unul dintre cazurile legate de ajutorul de stat este cel al fraților Micula. Pe de o parte, CE solicită României să recupereze banii, iar pe de altă parte oamenii de afaceri suedezi au câștigat un proces la Washington împotriva statului și amenință cu noi procese dacă trebuie să returneze ajutorul de stat. Cum trebuie să procedeze România în astfel de cazuri?

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie