ANAF poate stabili din oficiu impozitele, taxele si contributiile pe care contribuabilii le au de achitat in situtia in care acestia nu le declara singuri

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala are dreptul sa stabileasca din oficiu impozitele, taxele si contributiile pe care contribuabilii le au de achitat, in situtia in care acestia nu le declara singuri. Masurile pe care Fiscul le aplica pentru a stabili din oficiu obligatiile de plata ale contribuabililor au fost completate printr-un act normativ recent intrat in vigoare.

anaf noua siglaImpozitele, taxele si contributiile datorate de contribuabili pot fi stabilite din oficiu de catre Fisc, care aplica in acest sens o procedura aprobata prin Ordinul ANAF nr. 3392/2011. Aceasta procedura a fost completata recent de Ordinul ANAF nr. 837/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 246 din 10 aprilie si care se aplica de la data publicarii.

Conform acestui act normativ, stabilirea obligatiei de plata se efectueaza pentru fiecare impozit, taxa sau contributie cuprins(a) in vectorul fiscal atasat fiecarui contribuabil si pentru fiecare perioada fiscala pentru care nu au fost depuse declaratii, prin estimare, dupa regulile proprii impozitului, taxei sau contributiei supuse impunerii din oficiu.

De asemenea, stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor se face in cadrul perioadei de prescriptie (n.r. care este de cinci ani, conform Codului de procedura fiscala) si nu priveste perioadele pentru care obligatiile fiscale au facut obiectul unei inspectii fiscale.

Cuantumul impozitelor, taxelor si contributiilor se stabileste sub rezerva verificarii ulterioare.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie