Adrian Vasilescu, BNR: Orice s-ar intampla in Grecia nu va influenta direct bancile romanesti cu actionariat elen

 

Cuvântul „carantină” nu este adecvat situaţiei bancare din ţara noastră, ne-a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în BNR, făcând referire la speculaţiile apărute în presa elenă, Adrian Vasilescu 1conform cărora statele din apropierea Greciei (inclusiv România) ar fi pus în carantină subsidiarele băncilor greceşti, încercând să diminueze consecinţele unei eventuale ieşiri a statului balcanic din zona euro.

Domnul Vasilescu a dat asigurări că Banca Naţională a României „monitorizează, clipă de clipă, întregul sistem bancar şi, bineînţeles, cu mai multă atenţie (având în vedere contextul european) nu băncile greceşti, ci băncile româneşti cu capital grecesc”.

Menţionând că nu comentează situaţia din alte state, oficialul BNR a subliniat că la noi nu există bănci greceşti, ci instituţii de credit româneşti cu acţionariat elen, care se supun regimului pe care îl au creditorii autohtoni.

Monitorizarea este efectuată de Banca Naţională a României „pentru că umblă prea multe zvonuri prin ţară şi prin Europa şi, mai ales, există percepţia şi concepţia, la noi, că ele sunt bănci greceşti”, a spus domnul Vasilescu.

Consultantul BNR a explicat: „Orice s-ar întâmpla în Grecia nu va influenţa direct aceste bănci, pentru că ele sunt româneşti: fac parte din sistemul bancar românesc, sunt autorizate de Banca Naţională a României, sunt controlate continuu şi supravegheate de BNR. La o bancă, ar putea să fie capitalul meu sau capitalul unei bănci din Grecia – asta este o problemă care ţine de acţionariat. Dar banca, ea, ca atare, funcţionează autonom”.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie