Cu ce probleme se confrunta companiile in Romania?

 

Cadrul legislativ instabil reprezintă principala problemă a companiilor din România, potrivit unui sondaj realizat de către TNS CSOP pentru Camera de Comerţ a României (CCIT), fiind indicată de către 82% dintre participanţi.

oameni de afaceriÎn topul problemelor urmează nivelul de fiscalitate (81%), situaţia infrastructurii rutiere (68%), corupţia în administraţie (63%) şi nivelul de calificare al forţei de muncă (55%).

Educaţia, problemă mare pentru firme din cauza lipsei de personal calificat

Referitoar la acestă ultimă problemă, Mihai Daraban – preşedintele CCIR, a afirmat că „lipsa de lucrători specializaţi şi personal calificat se vede în economie“. El a dat ca exemplu o situaţie din anii 2007-2008, când şantierele navale din zona Dobrogei aveau nevoie de 1.000 de sudori, dar erau doar 10 absolvenţi pe an la şcolile profesionale. Alte meserii deficitare ar fi operatori pe maşini-unelte sau operatori la terminalul de containere din Constanţa.

Daraban a criticat sistemul de învătământ din România şi a afirmat că susţine „forma duală de învăţământ profesional, pe model german, unde cifrele de şcolarizare să fie stabilite de către mediul de afaceri în funcţie de necesităţi, nu de către profesori, iar cadrele să se ocupe doar de curiculă“.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie