Misu Negritoiu: ASF poate sa faca fata falimentului Astra Asigurari

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are resursele şi instrumentele necesare ca să facă faţă falimentului „Astra Asigurări”, în cazul în care majorarea de capital va eşua, a spus, ieri, preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu.

astra asigurari„Avem diverse simulări pentru cel mai rău scenariu posibil, în privinţa Astra”, a precizat domnul Negriţoiu, adăugând: „Dacă majorarea capitalului Astra nu reuşeşte, nu avem altă soluţie decât falimentul”.

Potrivit domniei sale, cea mai mare parte din rezervele Fondului de Garantare, de 900 milioane lei, va trebui cheltuită în cazul în care planul de administrare specială a companiei Astra nu va reuşi.

Mişu Negriţoiu a precizat că, în această situaţie, ASF va lucra cu asiguraţii, cărora va trebui să le plătească obligaţiile.

În luna martie, Administratorul special al „Astra”, KPMG Advisory SRL, a decis majorarea capitalului social al asiguratorului cu aproximativ 425 milioane lei, conform planului de redresare, după ce, anul trecut, compania a atras 65,08 milioane de lei, în urma subscrierilor făcute de cinci acţionari.

„Majorarea de capital este în faza de pregătire a prospectului”, a spus Mişu Negriţoiu, care a precizat că termenul limită pentru atragerea de capital este în vară.

Până la cinci investitori sunt interesaţi de preluarea Astra Asigurări, dintre care niciunul nu este prezent pe piaţa românească de profil, dar situaţia trenează din cauza unei „chestiuni de preţ”, a mai spus preşedintele ASF, precizând că efortul de capital necesar este substanţial.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, în februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constatat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

În contextul problemelor din piaţa noastră a asigurărilor, ASF vrea un mecanism de rezoluţie pentru a putea interveni în redresarea companiilor cu probleme.

„Am pregătit un proiect de lege pentru redresarea şi rezoluţia asiguratorilor. Acesta nu există la nivel european, dar facem o muncă de pionierat, pentru că avem o situaţie mai dificilă în piaţa noastră.

Autoritatea a prezentat mecanismele de bază care ar putea fi iniţiate de Autoritate: „Vânzarea activelor, totală sau parţială, către o entitate viabilă, în termeni comerciali; Transferarea activelor sănătoase către o entitate-punte special creată, cu durată limitată; separarea activelor (acest instrument se utilizează doar împreună cu primele două instrumente de rezoluţie)”.

În combinaţie cu mecanismele menţionate sau independent, este prevăzută şi posibilitatea de reducere a valorii instrumentelor de capital şi de conversie a datoriilor în capital, conform ASF. bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie