Expert al Academiei Bulgare de Stiinte: Romania, mult inaintea Bulgariei pe drumul spre aderarea la zona euro

 

Bulgaria se află cu mult în urma României pe drumul spre aderarea la zona euro, potrivit unui expert al Academiei Bulgare de Ştiinţe, citat de Novinite.com.

zona euroBulgaria întârzie considerabil în spatele României pe drumul spre moneda unică europeană, care garantează o mai bună supraveghere bancară şi stabilitate financiară, potrivit profesoarei Tatiana Hubenova de la Academia Bulgară de ştiinte, citată de cotidianul Sega şi Novinite.com.

Expertul bulgar observă că banca centrala a României se concentreaza asupra „educaţiei financiare în perioada de criză şi pregătirii ţării pentru adoptarea (monedei) euro”. România a parcurs deja etapele unei armonizări mai ample cu exigenţele aderării la uniunea bancara europeană.

De asemenea, Romania este creditată cu rezultate bune în privinţa stabilităţii monetare. Romania şi-a stabilit ca nou obiectiv aderarea la zona euro în 2020. Guvernul bulgar şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a intra în „camera de aşteptare” a zonei euro.

Potrivit sursei citate, Bulgaria îndeplinea criteriile tehnice de aderare la zona euro, in urma cu mai multi ani: si anume un deficit bugetar sub 3%, inflaţia sub 2% şi raportul datorii / PIB sub 60%. Uniunea Europeană are ănsă cerinţe în plus, printre care educaţia financiară. Şi, în prezent, deficitul bugetar al Bulgariei depăşeşte pragul de 3%. economica.net

Cuvinte cheie: ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie