Ministerul Culturii nu este interesat de cumpararea Castelului Pogany

 

Castelul Pogany de la poalele Retezatului, monument istoric de importanţă naţională, a fost scos la vânzare. Proprietarii castelului au cerut Ministerului Culturii să-şi exercite dreptul de preempţiune la cumpărare. Oferta a fost de 500.000 de euro, dar Ministerul Culturii nu este interesat să-l cumpere.

Castelul PoganyCastelul Pogány se află în satul Păclişa din Hunedoara, pe un domeniu cu parc dendrologic de 17 hectare. Are 22 de camere şi a fost construit în stil baroc, în urmă cu două secole. E foarte bine conservat, dar statul român nu este interesat de potenţialul său turistic.

Vechiul conac Pogany de la poalele Retezatului are o istorie de poveste.

După război, castelul a devenit cazarmă pentru soldaţii ruşi, iar mai apoi şcoală pentru orfanii greci şi coreeni, pe care comuniştii i-au adus în România în vacanţe. În anii ‘60, s-a transformat în şcoală şi-apoi într-un spital de neuropsihiatrie.

Castelul a atras deja atenţia cumpărătorilor. Se află în vecinătatea mai multor obiective turistice, de la Parcul Naţional Retezat, până la cetatea Sarmizegetusa şi putea fi pus uşor în circuit. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie