Comisiile reunite din Camera Deputatilor au respins cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic

 

Comisiile reunite de mediu, agricultură și juridică din Camera Deputaților au respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic. Klaus Iohannis nu a fost de acord cu stabilirea unei limite pentru marii exploatatori. În forma actuală, aceştia nu pot deţine mai mult de 30% din lemnul exploatat. Dezbaterile au fost aprinse.

comisia de revizuire a constitutieiCodul Silvic are şanse maxime să fie aplicat în forma adoptată de Parlament. Cererea de reexaminare înaintată de preşedintele Klaus Iohannis a fost respinsă de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.Dezbaterile au fost aprinse, iar invitaţii din partea societăţii civile s-au declarat nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să-şi exprime opiniile. Între timp, în presă a apărut o scrisoare a firmei austriece de exploatare a lemnului Schweihofer, care vorbeşte despre afectarea relaţiilor bilaterle şi încălcarea normelor europene.

„Respectând Constituţia, respectând ce spune la articolul legat de aplicarea politicilor de dezvoltare regională în concordanţă cu UE, suntem absolut în legalitate să impunem acest procent de 30 la sută”, a afirmat deputata PSD Doina Pană.

„Nu se poate să trecem peste articolul 20, unde, dintr-o dată, scoatem 1 milion 200 de mii de hectare din fondul forestier naţional şi să ne facem că nu vedem. Păi intrăm în contradicţie cu însăşi definiţia fondului forestier naţional”, a declarat în comisie deputatul PNL Tinel Gheorghe (PNL).

„Resursa primară de lemn care este folosită de industria autohtonă de prelucrare, care este legată de dezvoltarea locală, de capacităţi medii şi mici nu mai are acces la preţ normal de materie primă. Şi nu doar preţ normal, pur şi simplu materie primă nu mai există”, a spus deputatul UDMR Korody Attila.

20 de deputați au votat în favoarea cererii de reexaminare și 35 împotrivă. Solicitarea a fost susținută de liberali, în timp ce PSD și UDMR au fost împotrivă. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie