De la 1 iunie 2015 contribuabilii care si-au reziliat contractele de chirie pot solicita ANAF recalcularea impozitului

 

Persoanele care obţin venituri din chirii şi reziliază contractul dintre părţi în cursul acestui an fiscal, chiria reprezentând echivalentul în lei al unei sume în valută, pot solicita Fiscului să recalculeze, începând cu 1 iunie, plăţile anticipate aferente impozitului datorat, cu acte justificative.

CASS„În cazul rezilierii, în cursul anului fiscal 2015, a contractelor încheiate între părţi, în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, începând cu 1 iunie 2015 organul fiscal competent recalculează plăţile anticipate, (…) la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative”, se arată într-un proiect de ordin al preşedintelui ANAF, scrie Mediafax.

Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea legii Codului Fiscal, persoanele cu contracte de chirie au posibilitatea în cazul rezilierii acestora, în cursul anului fiscal, să beneficieze de recalcularea plăţilor anticipate efectuate pentru impozitul datorat, în cazul în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută.

Pentru aceasta, contribuabilul trebuie să depună la Fisc actele care dovedesc rezilierea contractului atunci când solicită recalcularea impozitului datorat. Determinarea venitului anual pentru aceste situaţii se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de BNR, din ziua precedentă celei în care se emite decizia de impunere, impozitul fiind final.

ANAF intenţionează prin proiectul de ordin să modifice procedura pentru revizuirea acestor plăţi anticipate, astfel încât dispoziţiile legale să fie aplicate unitar de către toate administraţiile fiscale, iar procesul de administrare să aibă o operativitate mai mare. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie