Investitorii care nu au un contract cu brokerul vor putea fi despagubiti prin Fondul de Compensare a Investitorilor

 

Investitorii care nu au un contract cu brokerul vor putea fi despăgubiţi prin Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), potrivit noului regulament aprobat recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

mici investitoriModificarea regulamentului FCI vine în contextul în care păgubiţii de la casa de brokeraj „Harinvest” aşteaptă încă să fie compensaţi, la mai bine de un an după ce ASF a decis că poate fi utilizat Fondul de Compensare în cazul lor, şi la un an şi jumătate de la izbucnirea scandalului.

FCI a anunţat, ieri, că cererile de compensare ale investitorilor de la Harinvest însumează 4,93 milioane de lei, dar şi că, după ce Regulamentul ASF va fi publicat în Monitorul Oficial, procedura de compensare va urmări noile reglementări.

Un avocat ne-a explicat însă că, de principiu, regulamentul nu se poate aplica retroactiv.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, ne-a spus că noile prevederi nu au legătură cu „Harinvest”

„Nu dăm regulamente pentru cazuri punctuale”, ne-a spus domnul Ursache, continuând: „Este un regulament care îl completează pe cel vechi, în sensul racordării lui la legislaţia europeană.

Şi în legislaţiea europeană, şi în legea primară 297/2004 se considera că simpla mandatare a unui intermediar, prin punerea la dispoziţie a unor sume de bani, creează un raport între investitor şi broker.

Regulamentul vechi, în exces de zel, stipula că este nevoie de un contract. Această prevedere era excesivă. Acum, şi cei care nu au contracte, dar care dovedesc că au investit, prin extrasele cont, intră sub incidenţa regulamentului privind compensarea”.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie