Un deputat propune amendarea celor care vand online medicamente contrafacute

 

Amenzi de zeci de mii de lei pentru indivizii care incearca sa vanda online medicamente si suspendarea afacerii pentru site-urile care permit plasarea de asemenea anunturi.

medicamente contrafacuteEste propunerea unui deputat, nemultumit ca actuala lege a farmaciei permite comertul pe internet cu medicamente care pot fi inclusiv contrafacute, expirate, pastrate in conditii incerte sau pot avea regim strict de prescriere. Toate sunt foarte periculoase si multi bolnavi sunt inselati de promisiunea unui pret mai bun.

Un individ vindea pe internet, la jumatate de pret, vaccinuri. Riscul ca un bolnav pacalit de pretul mai mic sa ia un preparat cu eficienta zero sau, mai rau, care sa ii agraveze starea, este imens.

Ionut Blejan, farmacist: „Nu cred ca au certificate de provenienta. Este tentant sa ti se promita un pret foarte mic pentru un medicament foarte scump.”

Lucrurile stateau la fel si in ziua depunerii proiectului. Pe un site medical, anunturile incep cu un unguent antibiotic, urmeaza imunoglobulina umana, capsule pentru tratamentul cancerului… sunt nu mai putin de 41 de pagini pline cu oferte de medicamente controlate, cu eliberare stricta doar pe reteta.

Proiectul propune ca asemenea site-uri sa fie supravegheate si inchise, iar cei care vand sa fie amendat cu 10 pana la 20.000 de lei.

Petru Movila, deputat PMP: „Furnizorul trebuie sa fie autorizat de statul roman.”

Exista deja farmacii clasice care administreaza platforme online. Poti plasa o comanda de medicamente si primesti confirmarea in cel mult 48 de ore. Dar atat in cazul celor disponibile fara reteta, cat si pentru cele la care ai nevoie de prescriptie, esti asteptat la sediu. Abia dupa ce ii arati farmacistului dovada ca doctorul ti-a indicat medicamentul, platesti si il poti ridica.

Dar, aceste exemple sunt inca rare. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca jumatate dintre medicamentele vandute online, in tari fara regementari cum e Romania, sunt contrafacute. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie