Conferinta ”Rolul mediatorului in litigiile dintre consumatori si profesionisti in lumina Directivei 2013/11/UE si a Directivei 2008/52/CE”. Cum a fost?

 

Consiliul de Mediere a publicat joi, 02.07.2015 un comunicat semnat de Secretariatul Tehnic cu privire la Conferinta ”Rolul mediatorului in litigiile dintre consumatori si profesionisti in lumina Directivei 2013/11/UE si a Directivei 2008/52/CE” organizata de Consiliul de Mediere in parteneriat cu Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, si care a avut loc miercuri, 01 iulie 2015 intre orele 14:00 – 17:00 la Palatul Parlamentului.

sedinta, eficientizareIn cadrul conferintei s-a dezbatut necesitatea corelarii legislatiei interne la reglementarile europene sub aspectul implementarii Directivei 2013/11/UE in domeniul SAL si al Regulamentului (UE) NR. 524/2013 privind SOL.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si-a declarat disponibilitatea in sprijinirea institutionala printr-un mesaj transmis prin Iordache Florin, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, care a luat parte la eveniment.

Presedintele Comisiei Juridice al Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca a vorbit despre necesitatea consolidarii Corpului Profesional al Mediatorilor atat in relatia directa cu sistemul judiciar, cat si cu celelalte institutii din Romania. De asemenea a subliniat disponibilitatea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in vederea completarii legislatiei in domeniul medierii cat si dorinta de a sprijini Consiliul de Mediere prin initiativa legislativa.

In acelasi ton, deputatul Daniel Florea, membru in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a sustinut necesitatea implicarii Corpului Profesional al Mediatorilor din Romania, in dezvoltarea legislatiei specifice prin transpunerea Directivei 2013/11/UE in domeniul SAL, reconfirmand deschiderea si sprijinul institutional al Camerei Deputatilor.

Conferinta a fost una interactiva intrucat mediatorii prezenti au intervenit si au explicat mecanismul de functionare a Directivei SAL.

Din partea Consiliului de Mediere au participat: presedintele Mugur Bogdan Mitroi, vicepresedintele Zeno Daniel Sustac si Ion Dedu, membru CdM si in Comisia Permanenta, care au dezvoltat aspectele mentionate de catre invitatii la conferinta punctand pe aspectele tehnice de organizare realizate in cadrul Corpului Profesional al Mediatorilor din Romania.

Repezentantii Consiliului de Mediere si-au manifestat dezaprobarea pentru initiativele legislative in domeniul SAL, promovate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Banca Nationala a Romaniei si Autoritatea de Supraveghere Financiara, prezentand deficientele majore de interpretare si aplicare a Directivei SAL.

Concluzia conferintei a fost ca se impune de urgenta adoptarea unei legislatii specifice in domeniul SAL, legislatie in care sa fie cuprinsa si activitatea de mediere ca o metoda alternativa de solutionare a disputelor, specifica procedurii SAL.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie