Cum a reactionat mediul de afaceri dupa respingerea Codului fiscal?

 

Dupa anuntul Presedintiei de retrimitere a Codului Fiscal la Parlament, mediul de afaceri s-a impartit in doua tabere, scrie stiri.tvr.ro.

oameni de afaceriRelaxarea fiscala asteptata de mediul de afaceri privea scaderea cotei standard de TVA la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti pentru carburanti, eliminarea taxei pe stalp, reducerea impozitului pe dividente sau scaderea accizelor la carburanti si alcool.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan a declarat: ”Consideram ca era bine sa fie promulgat. Mediul de afaceri avea nevoie dupa atatia ani de masuri adoptate peste noapte. Mediul de afaceri avea nevoie de o relaxare”.

Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Importatorilor si Exportatorilor din Romania a spus ”Orice reducere de taxe care poate aduce un avantaj pe termen scurt, in timp poate crea mari dificultati atat agentilor economici, cat si bugetului. Atunci vom fi nevoiti sa suportam cresteri de impozite si poveri fiscale”.

Expertii in economie nu exclud ca refuzul partenerilor externi de a sustine relaxarea fiscala anuntata de Guvern sa fie legat, de fapt, de situatia dramatica a Greciei.

Adrian Mitroi, profesor, Academia de Studii Economice a afirmat: „Europa, dupa ce a trecut prin acest episod dramatic, priveste cu mult mai mult scepticism orice masura de relaxare fiscala si prima intrebare care se pune: cat de sustenabila este pe un intreg ciclu economic. Eu cred ca undeva un compromis care sa tina cont si de opinia finantatorilor nostri si de relatia noastra cu Europa”.

Impactul reducerii taxelor in Noul Cod fiscal ar fi de 12 miliarde de lei in minus la bugetul statului si un deficit de pana la 3%.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie