Bogdan Chiritoiu despre investigatia declansata de Consiliul Concurentei pe piata asigurarilor

 

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a declarat pentru Agerpres ca investigatia declansata de Consiliul Concurentei pe piata asigurarilor va dura 1 an si jumatate – doi ani, iar daca sunt dovezi suficiente care sa demonstreze incalcarea regulilor de concurenta sanctiunile vor fi cuprinse intre 0,5% si 10% din primele incasate de fiecare companie in parte, in anul anterior.

Bogdan ChiritoiuO investigatie privind posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, UNSAR, societatile de asigurare membre UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania — n.r.), precum si alte societati de asigurare a fost deschisa luni, 27 iulie 2015 de Consiliul Concurentei.

”Momentan nu am constatat nereguli, abia am deschis investigatia. S-au facut inspectii inopinate la sediul principalelor companii si, pe baza mandatului judecatoresc, am ridicat o serie de documente. Va fi o investigatie de durata. Ne asteptam sa dureze un an jumate — doi. Aceasta este durata unei investigatii in domeniul Concurentei. Suspiciunea este ca, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informatii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vanzarile, tarifele, produsele vandute, clientii carora le-au fost vandute. Genul acesta de informatii, circuland intre concurenti, permite estimarea strategiei pe care o firma o va avea si, in felul acesta, companiile isi pot coordona comportamentul, reducand presiunea concurentiala, presiunea pe care o au ele de a oferi produse cat mai atractive si la preturi cat mai mici catre clientii lor”, a declarat Bogdaan Chiritoiu.

”In ceea ce priveste Media Xprimm, se suspecteaza ca ”prin produsele care erau oferite de aceasta companie, nu cele date fara plata, ci cele vandute pe baza de abonament’ se distribuiau ‘aceste informatii sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piata. Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informatiile”, a mai spus Chiritoiu.

”Durata medie a investigatiilor este de 1 an jumatate — doi, incepand din aceasta luna. Am ridicat o serie de documente. In cazul in care echipa de investigatie crede ca sunt dovezi suficiente, va avea loc o procedura numita audiere, care seamana cumva cu un proces. Toate companiile vor primi raportul pe investigatie, vor avea minim o luna la dispozitie ca sa il studieze, sa raspunda acuzatiilor aduse — dupa care vor veni in fata mea si a colegilor mei din plenul Consiliului Concurentei — si va avea loc o audiere. Dupa aceasta, urmeaza ca plenul, adica eu si colegii mei sa luam decizia daca ii sanctionam sau nu. Decizia noastra, evident, poate fi atacata ulterior in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti si la Inalta Curte de Justitie”, a conchis Chiritoiu.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie