”Nu ma simt respectata de parintii mei, ci implicata fara voia mea, in conflictul lor” – Speta mediere
O speta de mediere privind conflictul dintre doi parinti, in care este implicat si copilul lor este prezentata in ziaruldeiasi.ro. ”Eu nu ma simt iubita si respectata de parintii mei, ci implicata fara voia mea, in conflictul lor”, sustine fata lor, care desi are 19 ani, da dovada de maturitate si obiectivitate. In tot ceea ce facem, suntem exemplu pentru copiii nostri, iar daca noi nu le aratam respect si afectiune, cum asteptam de la ei tocmai ce nu le dam si aratam? Mediatorul Roxana Cozma spicuieste cateva dialoguri intre cei implicati in conflict, dialoguri reprezentative pentru gasirea raspunsurilor pe care si le vor da partile in acordul de mediere:
”Asa, si?! Si ce daca nu am luat bac-ul?! O sa-l dau in toamna sau anul viitor! Privirea fetei de 19 ani era distanta si o infrunta pe cea a mamei, care incerca sa detina controlul in conflictul deschis acum, dupa ce cativa ani, relatia mama – fiica se deteriorase incet, dar sigur. Locuitul impreuna accentueaza starea de dependenta pe care o amintesc adultii, cand le este lor de folos si copiii, cand vor sa-si santajeze emotional parintii, amenintandu-i cu plecarea.
Mama, in cazul acesta, are 42 de ani si lucreaza la un magazin. In ultimul timp, ea a descoperit dovezile unei infidelitati a sotului si a hotarat ca nu-l poate ierta cu nici un chip. Sub acest aspect, deocamdata, nu se poate discuta cu ea in termeni mai rationali, cum ar fi faptul ca el regreta, ca ar putea sa mai dea o sansa casniciei lor… nici nu le ia in seama. Orgoliul ei este ranit si toate masurile pe care le ia sunt legate de obiectivul numarul 1.: ”Ia sa vada cum il distrug eu, exact cum si-a batut el joc de mine!”, exprimat clar in sedinta de mediere separata.
Acum uitati-va la paragraful de mai sus: vedeti vreo referire la fiica lor de 19 ani?! Nici una. Este vorba despre doi oameni preocupati de criza varstei de mijloc, fiecare cu orgoliul lui, manifestat in moduri diferite: el, crezand ca varsta nu conteaza intr-o relatie extraconjugala (umilitoare greseala pentru un barbat) si ea, crezand ca daca il distruge financiar si social pe fostul partener de viata, satisfactia va acoperi sentimentul de singuratate care urmeaza.
Tot acest zbucium in interiorul familiei, legat de certuri si reprosuri interminabile intre soti, care nu au de-a face cu copilul, se repercuteaza tocmai asupra lui, ca si cand el ar fi in plus, un element agravant in situatia creata. in casnicia despre care relatez, mama parea sa fie nedreptatita si fata s-a pozitionat, o buna perioada de timp, de partea acesteia. Dar intr-o cearta cu tatal ei, in care fata l-a invinuit ca nu i-a mai pasat de familie, el i-a prezentat fetei varianta lui, in care mama aparea ca o persoana pragmatica, preocupata doar de siguranta ei financiara, fara disponibilitatea de a-l asculta si a-l intelege pe el, ca om, atunci cand are probleme la serviciu sau de sanatate. Si parea sa fie adevarat.
Dintr-o data, fiica lor s-a detasat de problemele parintilor. Era un cuplu ajuns in impas, din lipsa de comunicare si empatie. Pur si simplu erau greselile celor doi si ea, copilul lor, conta doar pentru a inclina balanta de partea unuia sau a altuia! Dupa 20 de ani de casnicie se ajunge aici?! O relatie de iubire esueaza astfel?! Dezamagirea asta a facut-o pe fata sa se concentreze doar asupra calitatii relatiilor din viata ei. Nu a mai contat scoala, desi absolvirea liceului era obiectivul ei, personal.
Am intrebat-o: ”stii ca timpul trece oricum, dar depinde de noi, ce facem cu el?!” Fata s-a uitat la mine si a spus: ”Tocmai de asta, am simtit nevoia sa le atrag atentia parintilor mei ca vreau sa nu fac aceleasi greseli ca ei doi, in relatiile mele cu cei din jur. O sa ma angajez, o sa invat si o sa-mi platesc chiria. Eu nu ma simt iubita si respectata de parintii mei, ci implicata fara voia mea, in conflictul lor”.
In cele din urma, am schitat un acord de mediere, intre ea si parintii ei, asa cum si-a dorit sa fie relatia lor, si, chiar daca sunt divortati, sa isi arate unul altuia, respect si intelegere”.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!