Presedintele ANPC despre noua structura responsabila cu derularea procedurilor SAL: Structura o sa incerce sa medieze disputele dintre operatorii economici si consumatori

 

In cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a fost creata o structura responsabila cu derularea procedurilor SAL (solutionare alternativa a litigiilor), in subordinea Inaltului Functionar Public. Structura este impartiala si isi desfasoara activitatea independent de activitatile de supraveghere si control piata.

ANPC, Autoritatea Nationala pentru Protectia ConsumatorilorConcret, conflictele dintre clienti si comercianti vor fi mediate de noua institutie din cadrul ANPC. In acest fel a fost transpusa in legislatia romaneasca prevederile Directivei nr. 2013/11/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum.

”Aceasta structura o sa incerce sa medieze disputele dintre operatorii economici si consumatori, dar totul este gratis la acest centru de solutionare. Daca nu s-au inteles pot veni din nou la ANPC sau in instanta”, a afirmat Marius Dunca, presedintele ANPC citat de digi24.ro.

In cadrul conflictelor dintre clienti si banci, acestea vor fi mediate de o alta structura numita ”Centrul de solutionare alternativa a litigiilor din sistemul bancar”, activitatea acestui centru fiind coordonata de un Colegiu de Coordonare.

Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare a declarat: ”Organismul va trebui sa dea de cele mai multe ori decizii favorabile consumatorilor, pentru ca, asa cum a aratat practica, institutiile financiare de la noi din tara au un comportament abuziv si de aceea o entitate care va emite majoritatea deciziilor in favoarea societatii financiare nu va fi credibila, nu va fi apelata de consumatori.”

Si pozitia guvernatorului Banci Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu este una favorabila medierii.

”Avem in vedere si sprijinirea, nu sub acoperisul BNR, unor institutii cum exista in unele tari, de mediere, ca sa nu mai ajunga lumea in tribunale, procesele sunt scumpe, dureaza”, a afirmat Mugur Isarescu.

Cele doua structuri au fost infiintate dupa ce Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 26 august 2015, doua Ordonante prin care se instituie noi reglementari in privinta protectiei consumatorilor.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie