Decizie CJUE: Autoritatile romane nu mai au dreptul de a transmite intre ele date cu caracter personal fara informarea prealabila a persoanelor vizate

 

Autoritatile romane nu mai au dreptul de a transmite intre ele date cu caracter personal fara informarea prealabila a persoanelor vizate, se arata intr-o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), despre care scrie capital.ro.

dosareDecanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca decizia CJUE a pornit de la sesizarea mai multor avocati care au atacat la Curtea de Apel Cluj un protocol privind transferul de date dintre Casa de Asigurari de Sanatate si ANAF.

Mai multi avocati si cativa notari pe rolul Curtii de Apel Cluj, care au avut un litigiu cu Casa de Asigurari de Sanatate au inceput un proces colectiv.

”In cadrul acestui proces, noi am adresat Curtii de Apel Cluj intrebari preliminare pe care sa le trimita CJUE. CJUE a pronuntat hotararea de ieri, hotarare care spune ca dreptul UE se opune transmiterii intre doua unitati administrative ale aceluiasi stat de date cu caracter personal fara acordul sau informarea prealabila a persoanei vizate. Aceasta hotarare este extrem de importanta pentru ca demonstreaza abuzul fiscal pe care Casa de Sanatate si ANAF l-au produs prin semnarea protocolului pe care noi l-am atacat, abuz care a dus la emiterea a zeci, sute de mii de acte fiscale de executare impotriva contribuabililor, acte nelegale. Cu alte cuvinte, pe baza unui abuz fiscal s-au platit bani din buzunarele cetatenilor, bani absolut nelegali”, a explicat Mircea Pop.

Potrivit decanului Baroului Cluj decizia CJUE este aplicabila tuturor autoritatilor administrative din Romania.

”Hotararea este importanta pentru ca arata ca nici de acum incolo doua sau mai multe autoritati administrative nu vor putea sa comunice intre ele date personale fara acordul persoanelor respective. Cu alte cuvinte, in momentul in care merg sa declar la fisc venitul meu, doar fiscului i l-am declarat si atat. Fiscul, daca vrea sa comunice propria mea declaratie de venit unei alte autoritati, trebuie sa-mi ceara ori acordul, ori sa ma incunostinteze in prealabil, sa arate scopul comunicarii unei astfel de informatii”, a mai spus Mircea Pop.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie