A inceput redactarea primului proiect de lege care va reglementa lobby-ul

 

A inceput redactarea primului proiect de lege care va reglementa lobby-ul, informeaza profit.ro.

lobby1Termenii trebuie sa fie exact definiti astfel incat activitatea sa nu fie interpretata, la limita, drept trafic de influenta.

La document lucreaza Guvernul impreuna cu oamenii de afaceri. Proiectul reglementeaza si Registrul Transparentei, in care vor fi inregistrate organizatiile si persoanele care exercita actiuni de influentare a politicilor publice, activitati care nu sunt parte a dialogului social.

”Este nevoie de foarte mare atentie pentru ca legea lobby-ului sa nu creeze un blocaj institutional, ca in tari precum Litunia si Polonia, unde legea exista, dar este nefunctionala. Singura tara in care functioneaza legea lobby-ului este Austria, acesta fiind modelul care ar trebui urmat si in Romania. Elaborarea unui legi a lobby-ului necesita foarte mare atenie, deoarece singurul proiect de lege care a fost pus in discutie avea rolul de ingradire (de exemplu: asociatiile si patronatele nu puteau sa faca lobby) si de suprareglementare. Foarte importanta este o reglementare corecta, cu definirea exacta a termenilor, pentru ca legea sa nu aiba un efect distorsionant: crearea unui blocaj institutional, care sa fie la limita interpretarii drept trafic de influenta”, se arata in document.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie