Dan Stefanescu, Romgaz: Gazele care raman an de an in depozit pot constitui un asa numit stoc strategic de gaze de aproximativ un miliard de metri cubi

 

Dan Stefanescu, director pentru explorare si productie la Romgaz SA a declarat vineri, 23 octombrie la o masa rotunda privind gazele naturale din Romania si interconectarile la nivel european, ca Romania ar putea constitui un stoc strategic de gaze naturale de un miliard de metri cubi, care sa fie accesat in caz de nevoie.

gazoduct iasi-ungheni”Partea de comercializare a gazelor din depozite nu este o chestie facila. Este deosebit de complicata. Mai vorbim de faptul ca gazele care raman an de an in depozit isi maresc valoarea pentru ca se adauga componenta legata de inmagazinare. Dar este si un avantaj in acest sens si anume ca aceste gaze care raman an de an in depozit, cu un aport suplimentar, pot constitui ceea ce noi gandim ca ar putea forma un asa numit stoc strategic de gaze, in jurul cifrei de aproximativ un miliard (de metri cubi n.r.), cantitate care ar fi suficienta in cazul unor dezastre, la modul generic”, a declarat Dan Stefanescu, citat de economica.net.

Romania are constituite stocuri strategice in cazul petrolului, dar nu si pentru gaze naturale, a mai afirmat Dan Stefanescu.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet a declarat: ”Sunt discutii la nivel guvernamental si la nivel de grupuri de lucru pentru constituirea unui stoc de siguranta pentru ca in acest moment stocul de siguranta se face de catre o societate comerciala care inregistreaza pierderi din aceasta activitate. Ori, conform legislatiei, nici unui operator nu poti sa-i induci printr-o politica pierderi financiare, contabile”.

Romania, ca si celelalte state membre UE, are obligatia de a constitui un asemenea stoc pe reglementarea 994, stoc care nu poate fi constituit de un operator economic, a mai precizat presedintele ANRE.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie