Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost adoptat de Camera Deputatilor

 

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost adoptat de Camera Deputatilor, informeaza agerpres.ro.

parlament1Proiectul a fost adoptat cu 257 de voturi ”pentru”, 12 abtineri si 30 de voturi ”impotriva”.

Votul prin corespondenta va fi aplicat doar la alegerile parlamentare nu si la cele prezidentiale si europarlamentare, asa cum era prevazut in proiectul initial adoptat de Senat.

Proiectul de lege va fi unul pilot, a declarat presedintele comisiei parlamentare pentru cod electoral, Gabriel Vlase. Votul prin corespondenta se va aplica deocamdata doar la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, urmand ca, ”in functie de ce se intampla in toamna anului viitor, cand vor fi alegeri parlamentare”, sa se aplice acest vot si pentru alte tipuri de alegeri, a explicat Vlase.

Un alt amendament propus si adoptat de comisie prevede ca divulgarea secretului votului poate intra sub sanctiunea legii penale, la fel si exercitarea votului in numele altei persoane.

De asemenea, din proiectul de lege a fost eliminata si prevederea potrivit careia cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care doresc sa voteze prin corespondenta se puteau inscrie in Registrul electoral online.

”Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care doresc sa se inregistreze pentru votul prin corespondenta trebuie sa se inscrie in Registrul electoral, cu optiunea pentru votul prin corespondenta, in baza unei cereri scrise datate si semnate, depuse personal sau transmise prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care anexeaza o copie a pasaportului cu mentiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate”, se mai arata in decizia comisiei de specialitate.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie