Sase banci, la un pas de faliment daca toate procesele colective s-ar solutiona in favoarea clientilor

 

Sase banci s-ar afla la un pas de faliment daca toate procesele colective s-ar solutiona in favoarea clientilor sau daca ar fi obligate sa faca conversia creditelor la cursul istoric, scrie jurnalul.ro.

banca1Banca Nationala a Romaniei nu a facut publice numele respectivelor banci si face tot posibilul sa impiedice aceste falimente.

37 de procese ale Autoritatii pentru Protectia Consumatorului (ANPC) se afla pe rolul instantelor privind clauzele abuzive care vizeaza dobanzi si comisioane. Pana in prezent, ANPC a castigat pe fond trei procese si asteapta rezultatul in celelalte.

”Legea 193 a creat pericolul falimentului a sase banci si acest pericol nu a trecut”, a afirmat Nicolae Cinteza, director Supraveghere Banca Nationala.

In perioada 2006-2008, bancile au acordat credite cu dobanzi variabile calculate in functie de indicatori interni, si nu de Euribor sau Robor, si au indemnat clientii sa ia credite in franci elvetieni. In timpul crizei, aceste imprumuturi s-au scumpit foarte mult si oamenii nu au mai reusit sa-si achite creditele.

Eugen Radulescu, seful Directiei de Stabilitate Financiara din BNR a declarat la un seminar organizat de BNR si Alpha Bank la Sinaia ca a fost o problema de transparenta. ”Unele dintre credite au fost acordate cu o dobanda care nu spunea ca plecam de la Euribor si adaugam o marja, ci ca dobanda varia in functie de politica bancii. Aceasta reprezinta o clauza abuziva”, a spus Eugen Radulescu.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie