ANRE a aprobat certificarea Transelectrica ca operator de transport si de sistem al sistemului electroenergetic national

 

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat certificarea Transelectrica ca operator de transport si de sistem al sistemului electroenergetic national, informeaza bursa.ro.

transelectricaAnterior, Transelectrica a fost certificata prin Ordinul ANRE nr. 71/2014, ca operator de transport si de sistem al sistemului electroenergetic national, conform modelului „operator de sistem independent”.

Tinand cont de opinia Comisiei Europene exprimata cu ocazia acelei certificari, potrivit careia „modelul ISO nu este cel mai potrivit pentru a fi aplicat societatii Transelectrica” si ca „separarea drepturilor de proprietate in cadrul statului ar constitui o optiune mai adecvata pentru a asigura separarea efectiva a activitatilor de transport de interesele statului in materie de furnizare si generare de energie electrica” si ca urmare a modificarilor legislative determinate de intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 86/17.12.2014, Transelectrica a solicitat ANRE reluarea procedurii de certificare potrivit modelului „de separare a proprietatii”, conform unui comunicat de presa al ANRE, care precizeaza ca, din analiza modificarilor legislative, ANRE a constatat ca Transelectrica se incadreaza in situatia in care pot fi analizate conditiile de certificare prin raportare la modelul de separare a proprietatii. Astfel, prin Decizia ANRE nr. 1788/12.08.2015, a fost aprobata certificarea preliminara a Transelectrica, conform acestui model.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie