Ministerul Sanatatii a finalizat raportul privind infectiile din spitalele in care au fost internati pacientii din Colectiv

 

Ministerul Sanatatii a finalizat raportul privind infectiile din spitalele in care au fost internati pacientii in urma incendiului din club Colectiv, informeaza digi24.ro.

ministerul sanatatiiRaportul admite ca unii pacientii au fost infectati cu unele bacterii rezistente la antibiotice si ca unele spitale nu dispun de instrumentele necesare pentru a detecta existenta acestor bacterii.

Incidenta infectiilor se incadreaza intre 0 si 0,8 % la majoritatea spitalelor in care au fost tratati pacienti din Colectiv. Exceptia este Spitalul de Arsi unde incidenta infectiilor este de 2,8 %.

Totusi, in majoritatea cazurilor, tratamentul adecvat al infectiilor nosocomiale a determinat o evolutie favorabila. Cele mai multe decese au fost inregistrate in cazul pacientilor cu leziuni pulmonare grave care cresc riscul de mortalitate de 8 – 10 ori.

De asemenea, in unele spitale nu a fost posibila izolarea pacientilor din Colectiv de alti pacienti. Astfel, izolarea pacientilor in sectii de ATI special dedicate pacientilor – victime ale accidentului din clubul Colectiv a fost posibila in sase spitale.

Raportul mai arata ca patru dintre spitalele evaluate nu au un laborator propriu pentru diagnosticul microbiologic. Totodata, Ministerul atrage atentia ca metodele de determinare a rezistentei bacteriene la antibiotice si normele de interpretare ale acestei rezistente sunt variabile si uneori neactualizate.

Raportul Ministerului a relevat si ca doar sapte spitale din cele 11 evaluate au putut asigura personal medical si auxiliar special dedicat pacientilor arsi, fara a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienti colonizati sau infectati cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic.

Astfel, dupa discutiile purtate cu reprezentantii spitalelor, Ministerul a concluzionat ca:

Nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulatia germenilor in spital

Dotarea actuala a unor laboratoare si/sau externalizarea lor nu permite in fiecare spital o activitate eficienta de control al infectiilor sau de monitorizare a terapiei antibiotice

Ministerul Sanatatii a dispus elaborarea unui Plan National de actiune, cu obiective clare, pe termen scurt, mediu si lung.

„Pe termen scurt, se impune infiintarea unui grup de monitorizare si evaluare a activitatilor destinate controlului si prevenirii IN si a rezistentei la antibiotice, care sa evalueze activitatile desfasurate in cadrul programului national de suraveghere si control a IN derulat de MS si care aduce modificari si completari in derularea programului pentru anul 2016”, se arata in raportul Ministerului.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie