Guvernul a ajuns la un acord cu sindicatele si patronatele. Salariul minim va creste la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016

 

Marti, 29 decembrie 2015, Guvernul, sindicatele si patronatele au ajuns la o inţelegere in privinţa cresterii salariului mediu la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016, scrie romaniatv.net.

bani monedePresedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a declarat: ”Am primit proiectul de Hotarare de Guvern care prevede de la 1 mai creșterea salariului minim la 1.250 lei. De asemenea, prevede și obiectia noastra legata de salariatii din sectorul bugetar, și anume de a nu se introduce salariul de incadrare in judecata, ceea ce reprezenta o pacalire a lucratorilor din sectorul bugetar, ci a se introduce salariul de baza.

Nu in ultimul rand, este angajamentul Guvernului, și speram sa il tina, ca pana in aprilie sa se creeze un mecanism legislativ care sa stabileasca salariul minim pe economie pe o formula care sa tina cont de criterii esentiale, economice și sociale, precum coșul minim, inflatie, Cartea Sociala Europeana, care spune ca salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie sa fie de cel putin 50%”.

”Pentru sectorul bugetar se compara sistemul de incadrare, care insemna salariul de baza la care se adaugau și sporurile structurale. Deci, daca persoana respectiva lucra in conditii grele și avea 25% spor, nu i se calcula salariul de baza calculat cu salariul minim garantat in plata, ci i se calcula salariul de baza cu sporul de 25%, daca acestea depașesc salariul minim garantat in plata, ceea ce practic este o mica pacaleala. 1.250 trebuie sa fie salariul de baza al persoanelor respective”, a mai spus Bogdan Hossu.

Proiectul va fi adoptat de Guvern in sedinţa de miercuri, 30 decembrie 2015.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie