Hotarare ICCJ privind verificarea depunerii la termen a intampinarii

 

Verificarea depunerii in termen a intampinarii se face din oficiu, fiind incidente dispozitiile art. 208 C. proc. civ., in sensul ca intampinarea este obligatorie, in afara de cazurile in care legea prevede in mod expres altfel, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

ICCJIn procedura speciala a ordonantei de plata, formularea si depunerea intampinarii nu este facultativa, ci legea instituie ca regula in sarcina paratului aceasta obligatie, iar nedepunerea intampinarii sau chiar depunerea tardiva a acesteia, cu incalcarea termenului prevazut la art. 1.018 alin. (3) C. proc. civ., prezinta o particularitate deosebita fata de procedura comuna și anume posibilitatea considerarii de catre instanta a acestei neconformari ca o recunoastere a pretentiilor creditorului, mai arata ICCJ.

In speta, in procedura ordonantei de plata, debitoarea nu a depus intampinarea in termenul legal de 3 zile inainte de primul termen de judecata, ci chiar in ziua sedintei de judecata, fiind decazuta astfel din dreptul de a mai invoca exceptia necompetentei teritoriale (exceptie de ordine privata). Fata de aceasta, in mod gresit judecatoria sesizata nu s-a declarat competenta la primul termen de judecata, in conditiile in care exceptia necompetentei teritoriale nu a fost invocata in conditiile legii si a amanat cauza pentru urmatorul termen, cand a admis exceptia, cu incalcarea art. 131 alin. (2) C. proc. civ., desi pentru stabilirea competentei nu erau necesare lamuriri si probe suplimentare.

Vezi aici decizia nr. 1698 din 18 iunie 2015 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect conflict negativ de competenta.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie