Contul de Facebook poate fi mostenit?

 

Laurentiu-Constantin Gherase scrie pe juridice.ro despre ce se intampla cu contul de Facebook al unei persoane decedate.

telefon facebookSpeta a fost dezbatuta intr-un proces desfasurat recent in Germania, in care reclamanta a fost o femeie, care in calitate de mostenitoare legala a fiicei sale decedate, a dorit sa obtina accesul la contul personal al defunctei.

Fiica reclamantei, in varsta de 15 ani, a decedat in conditii suspecte intr-o statie de metrou, iar din aceasta cauza, mama acesteia spera ca prin intermediul contului personal de Facebook sa descopere posibilele motive ale mortii, dar mai ales, daca exista indicii care sa conduca la ipoteza retinerii variantei sinuciderii fiicei sale.

Conform unei hotarari, din 17 decembrie 2015, a Judecatoriei Berlin, parintii au dobandit dreptul de a accesa contul de Facebook al copilului decedat. Cu privire la considerentele hotararii, instanta a retinut faptul urmator: contractul digital de utilizare a retelei Facebook, incheiat de catre fiica reclamantei, este asimilat oricarui alt act juridic nascator de drepturi si obligatii aflat in patrimoniul succesoral. O diferenta de tratament juridic intre patrimoniul digital si cel „analog” al persoanei defuncte nu ar putea fi justificata, neputandu-se ajunge la situatia in care scrisorile si jurnalul personal, indiferent de continutul lor, ar putea fi lasate ca mostenire, in timp ce posta electronica e-mail sau mesajele private de pe retelele de socializare, cum este si Facebook, nu ar putea fi incadrate in aceeasi categorie.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie