Enel Energie Muntenia sanctionata de ANPC pentru practici comerciale incorecte

 

Enel Energie Muntenia a fost sanctionata contraventional cu 13000 lei de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pentru practici comerciale incorecte, se arata intr-un comunicat al institutiei emis luni, 11 ianuarie 2015.

EnelO asociatie de proprietari din Voluntari a reclamat faptul ca in contractul standard de furnizare a energiei electrice ar exista clauze abuzive. In cazul in care consumatorii doreau sa denunte anticipat contractele, acestia trebuiau sa notifice ”cu 30 de zile si sa plateasca celeilalte parti suma de 400 lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea contractului”.

Directia Generala de Control si Supraveghere a Pietei a desfasurat un control privind aspectele sesizate.

”Legislatia specifica desfasurarii activitatii din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA sa denunte unilateral contractul, existand situatii limitative in care furnizorul este indreptatit sa rezilieze din initiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice. In timpul desfasurarii controlului, Enel Energie Muntenia SA a prezentat trei contracte de furnizare energie electrica incheiate de catre Enel Energie Muntenia SA cu Asociatii de Proprietari, respectiv trei contracte de furnizare energie electrica incheiate cu consumatori persoane fizice. In urma controlului s-a constatat ca acea clauza de denuntare era mentinuta, fiind modificate doar termenele aferente notificarii si sumele datorate in caz de denuntare anticipata”, se arata in comunicatul ANPC.

In urma controlului efectuat, s-a ajuns la concluzia ca SC Enel Energie Muntenia SA utilizeaza o practica comerciala agresiva,

”Operatorul economic impunea consumatorilor sa ramana captivi in contractul de furnizare a energiei electrice, pe toata durata contractuala. SC Enel Energie folosea o pozitie de forta, o influenta nejustificata fata de consumatori, putand limita libertatea de alegere si comportamentul consumatorilor de a denunta contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat incalcarea prevederilor legii 363/2007 modificata, operatorul economic fiind sanctionat cu amenda contraventionala”, se mai arata in comunicat.

In plus, comisarul Sef al CRPB Bucuresti Ilfov a dispus masura de incetare a practicii comerciale incorecte, practica prin care SC Enel Energie Muntenia impunea consumatorilor sa ramana captivi in contractul de furnizare a energiei electrice, precum si plata unor sume incorecte cu titlul de penalitati.

”Contractele care se semneaza cu furnizorii de diverse servicii nu trebuie sa limiteze optiunile consumatorilor de a-si alege furnizorul pe care si-l doresc si care raspunde cel mai bine nevoilor lor. Ii sfatuiesc ca pentru orice neregula cu privire la tratarea consumatorilor de pe alta pozitie, decat cea de egalitate sa o semnaleze colegilor mei de la ANPC. Ori de cate ori, astfel de practici vor fi constatate de catre ANPC vor fi sanctionate, urmarind in paralel si incetarea practicii comerciale”, a aratat in comunicat presedintele ANPC, Bogdan Pandelica.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie