Hotarare ICCJ privind conflictul negativ de competenta

 

In conditiile in care in contractul de credit ipotecar a fost inserata clauza potrivit careia, in cazul in care o solutie amiabila nu este posibila, litigiul se supune spre solutionare instantelor judecatoresti competente, conform legii, aceasta clauza care ar contine ICCJprorogarea voluntara de competenta teritoriala in favoarea instantei de la sediul social al bancii, intruneste toate conditiile pentru a fi considerata abuziva, in acord cu interpretarea Directivei Consiliului nr. 93/13/CEE coroborata cu reglementarea Uniunii Europene aplicabila contractelor de credit de consum, cu precizarea ca in cauza a fost efectuata de catre instanta o analiza specifica unei cercetari judecatoresti, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

In speta, clauza atributiva de competenta nu este operanta, neaplicandu-se regula de drept comun, inscrisa in art. 107 alin. (1) Noul C. proc. civ., ci regula inscrisa in art. 113 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., astfel ca, Inalta Curte stabilit competenta in favoarea judecatoriei de la domiciliul consumatorului, careia i se va trimite dosarul in vederea solutionarii litigiului.

Vezi aici decizia nr. 1680 din 17 iunie 2015 pronuntata de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect conflict negativ de competenta.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie