Hotarare ICCJ privind calificarea unei clauze contractuale ca fiind o stipulatie pentru altul intr-un contract de vanzare-cumparare actiuni
Includerea in contractul de vanzare-cumparare actiuni a clauzei potrivit careia cumparatorul se obliga fata de vanzator ca, in situatia in care societatea privatizata nu va reusi sa isi achite obligatiile bugetare, sa plateasca din surse proprii aceste debite catre creditorul bugetar, reprezinta, in realitate, o stipulatie pentru altul, in care cumparatorul are calitatea de promitent, vanzatorul cea de stipulant, iar creditorii bugetari sunt terti beneficiari, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), despre care scrie juridice.ro.
In aceasta situatie, a precizat ICCJ, drepturile se nasc direct si nemijlocit in patrimoniul tertului beneficiar, care are o actiune directa impotriva promitentului pentru satisfacerea dreptului sau.
In ceea ce privește stipulantul, Inalta Curte a statuat ca acesta poate actiona pe promitent, in virtutea raporturilor dintre ei, insa numai pentru executarea obligatiei fata de terta persoana, nefiind in masura sa solicite obligarea cumparatorului, in calitate de promitent, la plata catre el insusi a sumei ce reprezinta datoriile societatii privatizate catre creditorul bugetar. Cu toate acestea, in caz de neexecutare, stipulantul poate pretinde promitentului daune-interese, in speta, fiind incidente prevederile clauzei penale inserate in contract, potrivit careia, in cazul neindeplinirii in tot sau in parte a obligatiei de plata a datoriilor bugetare, cumparatorul datoreaza vanzatorului o penalitate de 30% din pretul de cumparare a actiunilor.
Vezi aici decizia nr. 153 din 22 ianuarie 2015 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect pretentii
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!