Intrebari puse de parinti in cadrul unei sedintei de mediere

 

Mediatorul Iulia-Cristina Uta raspunde pe blog.arpcc.ro unor intrebari puse de parinti in cadrul unei sedintei de mediere. Ce autoritate stabileste custodia comuna? Cum obtin custodia unica a copilului meu? Cum se acorda exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti?, sunt intrebarile la care mediatorul a raspuns.

Custodie comuna”Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil in octombrie 2011, termenul de custodie a fost inlocuit de termenul autoritate parinteasca.

In momentul in care un copil se naste, parintii sai primesc automat obligatii si drepturi fata de acesta. Acest cumul de obligatii si drepturi se numeste autoritate parinteasca si este exercitata automat in comun de catre parinti din momentul in care copilul s-a nascut. Ca parintii traiesc in concubinaj sau sunt casatoriti sau sunt despartiti, pentru copil acest lucru nu are importanta: “(….) autoritatea părinteasca poate fi asimilata unui drept subiectiv, care nu se pierde de niciunul din parinti in nicio circumstanta, ea fiind un dat nascut din legatura naturala dintre parinte si copil iar exercitiul autoritatii parintesti cu exercitarea acestui drept subiectiv.” (legeaz.net/spete-civil-2/exercitarea-autoritatii-parintesti-in-mod-384-2012).

A devenit lipsit de importanta si in momentul in care parintii divorteaza: parintii nu divorteaza de copil, ei continua sa aibe aceleasi drepturi si obligatii fata de copil, iar copilul are acelasi drept de a fi crescut de ambii parinti, asa ca si dupa divort autoritatea parinteasca este automat comuna (custodie comuna):

Articolul 397 Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti. Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

In instanta, judecatorul va hotara exercitarea comuna a autoritatii parintesti, aceasta este regula, iar exercitarea exclusiva este exceptia:

Articolul 398 Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte. (1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Cand autoritatea parinteasca este comuna ambii parinti se numesc parinti custodieni, iar unul dintre ei este si parinte rezident, adica parintele la care locuieste copilul. Cei doi parinti custodieni se consulta reciproc in ceea ce priveste cele mai importante decizii cu privire la educarea si cresterea copilului: la ce scoala sa invete, la ce medic sa fie inregistrat, ce sporturi sa practice, ce cursuri optionale sa urmeze, etc, iar parintele care doreste sa iasa din tara cu copilul trebuie sa aiba acordul celuilalt parinte (declaratie notariala).”

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie