Ce spun ministrul Justitiei si procurorul general al Romaniei despre decizia CCR privind neconstitutionalitatea dispozitiilor referitoare la renuntarea la urmarirea penala?

 

Joi, 21 ianuarie 2016 ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) privind neconstitutionalitatea dispozitiilor referitoare la renuntarea la urmarirea penala are un impact major asupra modului in care functioneaza sistemul de justitie. Ministrul a adaugat ca asteapta motivarea grabnica a hotararii pentru a promova un act normativ.

Raluca Pruna, foto romaniatv.net”Pozitia mea nu poate fi alta decat ca trebuie sa respectam deciziile Curtii Constitutionale. Este adevarat ca ieri s-a dat o decizie care are un impact major asupra modului in care functioneaza sistemul de justitie in Romania. Astept si eu, deci MJ, si celelalte institutii din sistemul judiciar motivarea grabnica a acestei decizii, astfel incat la MJ sa putem livra actul legislativ care sa puna in acord actuala prevedere din Cpp, art. 318, cu cerintele Curtii”, a declarat Raluca Pruna, citata de agerpres.ro.

Ministrul Justitiei a mai explicat ca este obligata prin lege sa promoveze un act normativ.

”Nu stiu daca ordonanta de urgenta. Considerand insa impactul, cred ca este posibil sa fie OUG, am insa obligatie prin lege sa pun intr-un termen de 45 de zile in acord textul de lege cu decizia CCR”, a mai spus Raluca Pruna.

Miercuri, procurorul general Tiberiu Nitu a sustinut, intr-un comunicat transmis Agerpres, ca decizia Curtii Constitutionale prin care art. 318 alin. 1 din Codul de procedura penala — „Renuntarea la urmarirea penala” — a fost declarat neconstitutional va avea un impact major asupra activitatii procurorilor.

”Decizia este obligatorie si, pe cale de consecinta, procurorii o vor respecta intocmai. Avand in vedere insa impactul major asupra activitatii procurorilor din cadrul Ministerului Public (in anul 2015 au fost solutionate prin renuntare la urmarire penala 134.436 de cauze, in timp ce in 2014 fusesera solutionate 86.883 de cauze), se va actiona pentru identificarea masurilor de natura sa diminueze efectele asupra activitatii de urmarire penala”, a aratat Tiberiu Nitu.

Procurorul general a precizat ca va sesiza Ministerul Justitiei pentru a se promova in regim de urgenta un proiect de act normativ in vederea punerii in acord a dispozitiilor Codului de procedura penala cu decizia Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a decis miercuri, 20 ianuarie 2016 ca dispozitiile art. 318 din Codul de procedura penala privind cazurile in care procurorul poate renunta la urmarirea penala si clasa un dosar sunt neconstitutionale.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie