ASF a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asig S.A.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul societatii Carpatica Asig S.A., se arata intr-un comunicat al institutiei emis luni, 25 ianuarie 2016.

carpatica asig”Analizand situatia financiara a societatii de asigurari Carpatica Asig S.A. si alti factori care fundamenteaza necesitatea protejarii creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie si pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat ca sunt intrunite conditiile pentru aplicarea dispozitiilor Legii 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, atat in ceea ce priveste susceptibilitatea intrarii intr-o stare de dificultate majora a societatii, cat si justificarea aplicarii masurilor de rezolutie din perspectiva interesului public (art. 42 si art. 43, alin.2)”, se arata in comunicat.

Astfel, conform art. 18-25 coroborate cu prevederile art. 55-58 si art. 65 din Legea 246/2015, intr-un interval de cel mult 6 luni, ASF va intocmi Planul de rezolutie si se va asigura ca un evaluator independent va efectua o evaluare corecta, prudenta si realista a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale asiguratorului, ca etape premergatoare aplicarii masurilor de rezolutie.

Consiliul de Administratie al societatii Carpatica Asig S.A. va fi obligat sa implementeze masura privind atragerea unui investitor strategic si incheierea tranzactiei, precum si a altor masuri, astfel incat:

– sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 3 luni de la data comunicarii deciziei, MCR sa fie respectata;

– sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei, SCR sa fie din nou respectata.

In plus, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care va avea ca atributii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societatii la data de 31.12.2015, intocmirea situatiilor financiare anuale si auditarea acestora, precum si supervizarea modului de ducere la indeplinire a masurilor, in special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Conducerea societatii va avea obligatia sa se consulte cu administratorul temporar si sa obtina acordul acestuia inainte de a lua decizii sau de a intreprinde actiuni ce privesc activele societatii.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie