Evaluatorul unei locuinte ales de viitorul proprietar – Proiect de ordonanta ANPC

 

Potrivit unui proiect de ordonanta al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cei care vor credite ipotecare vor putea alege ce evaluator se va ocupa de estimarea pretului proprietatii achizitionate, scrie puterea.ro, care citeaza profit.ro.

valoare imobilIn prezent, bancile impun evaluatorul agreat.

Clientii vor avea libertatea sa aleaga evaluatorul autorizat, in speranta ca pot obtine o estimare mai buna in alta parte a pretului proprietatii ipotecate decat cea oferita de oamenii cu care banca lucreaza in mod uzual.

”Consumatorul are dreptul sa aleaga daca evaluarea este realizata de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau de un alt evaluator. In cazul in care consumatorul decide ca evaluarea sa fie realizata de un evaluator ce nu este angajat/remunerat de creditor, consumatorul are dreptul sa aleaga intre un evaluator agreat de creditor si orice alt evaluator autorizat, membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania”, se arata in proiectul de ordonanta al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Proiectul privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile implementeaza Directiva 17/2014 privind creditul ipotecar, dar aduce si o serie de alte modificari.

In cazul in care debitorii intra in probleme financiare, creditorii sunt obligati sa vina cu solutii de ajutor, dar li se interzice, cu aceasta ocazie, sa reevalueze ipoteca.

Valoarea proprietatii si nivelul veniturilor sunt lucrurile in functie de care banca stabileste cat de mare este creditul pe care il poate acorda.

Daca va fi aprobat de Guvern, proiectul de ordonanta va intra in vigoare la 21 martie, termen limita de transpunere in legislatia nationala a Directivei 17/2014.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie